Annons

Portvinsgryta med grönpeppar

Bjud på en mustig köttgryta med portvin och grönpeppar i helgen. Den här grytan har puttrat länge tills den är alldeles mör och smakar ljuvligt.
Mustig portvinsgryta med grönpeppar, svamp och små lökar.
Mustig portvinsgryta med grönpeppar, svamp och små lökar. Foto Ulrika Pousette.

Bjud på en mustig köttgryta i helgen. Vad kan passa bättre i november än en god värmande gryta som puttrat länge i ugnen. Jag gör oftast grytorna i ugnen, det är så praktiskt de sköter sig själva och kokar inte över. Det här är en riktigt härlig gryta med god smak av vin, grönpeppar, smålökar och svamp. Det är en rejäl gryta som räcker till många och det bästa med grytor är att de nästan blir godare av stå till nästa dag. Grytan går mycket bra att frysa eller så sparar du den några dagar i kyl om du skulle få över. För den som vill går det givetvis bra att halvera receptet också. Vare sig du tänker fira fars dag eller inte så är det här en perfekt söndagsgryta.

Portvinsgryta

10 portioner

Annons

Att koka grytan i ugn är enkelt och smart, men givetvis kan du göra det på spisen i stället.

Annons

2 kg älg- eller nötkött av t ex ytterlår, högrev eller märgpipa
smör till stekning
1 + 1 dl vatten
4 tsk salt
1 liten  flaska rött vin, 37 cl
1 liten  flaska rött portvin, 37 cl
1 msk kinesisk soja
11⁄2 msk torkad grönpeppar
500 g pärl- eller smålökar
400 g champinjoner eller annan svamp
ca 4 msk majsstärkelse + vatten
1 dl vispgrädde
Tillbehör
pressad potatis eller bulgur
haricots verts och vaxbönor

Gör så här

1. Sätt ugnen på 125°.
2. Putsa och skär köttet i tärningar. Bryn det runt om i smör i omgångar. Flytta över till en grytan allt eftersom det är brynt. Skölj ur pannan med 1 msk vatten mellan varje omgång och häll över i grytan.
3. Strö över salt och häll på 1 dl vatten, rödvinet och port­vinet. Koka upp och skumma. Tillsätt soja och grönpeppar. Låt grytan stå i nedre delen av ugnen 3–4 timmar tills köttet känns mört när du sticker i det. Rör om några gånger under tiden.
4. Doppa lökarna i kokande vatten och skala dem. Ansa champinjonerna och bryn dem i smör. Tillsätt lök och svamp när köttet är mört. Koka ytterligare 10–15 minuter. Kyl av. Det går mycket bra att frysa grytan.
5. Ta bort lite av fettet som stelnat på ytan. Koka upp grytan. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och rör ner i den kokande grytan och låt den få ett uppkok tillsammans
med grädden. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med tillbehören.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar