Annons

Punschbollar eller så kallade arraksbollar eller myrstackar

Det är enkelt att själv göra punschbollar eller arraksbollar eller myrstackar som de också kallas. Perfekt om du har lite torr sockerkaka över.
En dag i Matmagasinets provkök. Här fotas både helgtårta och arraksbollar.
En dag i Matmagasinets provkök. Här fotades både helgtårta och punschbollar till nummer 1.

Efter en lugn helg i Norrbotten blev det full fart i Malmö på måndagsmorgonen. Med inhandling och förberedelser för fotograferingen till nummer 1 av Matmagasinet. Det var många rätter som skulle lagas upp och fotas, bland annat helgmys med pilgrimsmusslor, tårtor, smörrebröd och små söta punschbollar. Jag var inte hemma förrän halv 8 på kvällen och stupade framför tvn och ”Vår tid är nu”, som jag gillar jättemycket. Se den om du missat, du kan även se första säsongen på SVT Play. Många scener utspelas i kök och restaurang och ger en fin tidskildring. Nu är man framme vid 1957 och italiensk mat och pizza är något alldeles nytt.

Annons

I går fotades alla rätterna och de får ni se i Matmagasinet nummer 1 som utkommer den 18 december. Det innehåller mat för både jul, nyår och mellandagar. Men ni ska få lite försmak av punschbollarna som jag gjorde. Ja, en del kallar de myrstackar och andra föredrar arraksbollar. De är perfekta om du har över av en sockerkaka eller en chokladkaka. Själv fick jag över av bottnarna till tårtan som jag gjorde. Supergoda till kaffet på maten.

Annons
Små naggande goda punschbollar med silvrigt strössel.
Små naggande goda punschbollar med silvrigt strössel.

Punschbollar

ca 30 små bollar

200 g sockerkaka, chokladkaka eller rulltårtsbotten
50 g smör
1/2 dl strösocker
ev 1-2 msk kakao om du inte har chokladkaka
1/2 dl punsch
Garnering
strössel, kakao eller kokosflingor

Annons

Gör så här

1. Smula kakan i matberedare.
2. Rör smör och socker tills sockret löser sig. Tillsätt kakao, punsch och den smulade kakan. Blanda ihop till en jämn smet. Ställ kallt.
3. Forma till små bollar och rulla dem i strössel, kakao eller kokosflingor. Förvara i kylskåp eller frys dem.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar