Annons

Räkcocktail med srirachamajonnäs

Räkcocktail - en gammal svensk klassiker som jag har hottat upp. Den är en perfekt start på helgmiddagen.
Räkcocktail med srirachamajonnäs. Foto: Christina Uhliin
Räkcocktail med srirachamajonnäs. Foto: Christina Uhliin

Ibland är det lätt att glömma bort goda klassiker som till exempel räkcocktail, som nästan alltid passar  som start på en festmiddag. Den passar lika bra före fisk- som före kötträtter. Såsen har jag hettat till med srirachamajonnäs som är så god och lite het, mycket bra kombo till räkcocktailen.

Stark chilisås
Srirachasås är en stark chilisås som är uppkallad efter staden Si Racha i Thailand. Den är gjord av bland annat chilifrukter, vinäger och socker. Den finns i asiatiska butiker och välsorterade livsmedelsbutiker. Men du kan alltid ersätta den med annan stark chilisås, sambal oelek eller chiliflakes i majonnäsen. Smaka dig fram till den styrka du önskar.

Annons

Önskar er alla en trevlig helg! Jag är i Stockholm och här skiner solen och det är underbart fint. Har redan hunnit med en promenad på Djurgården och det var så  härligt. Nu väntar lördagshandling och städning innan gästerna ska komma.

Annons

Räkcocktail med srirachamajonnäs

Fräscht och gott med sriracha-majonnäs som pricken över i.
4 portioner
Tid: 35 minuter
500 g räkor med skal
1 avokado
1 äpple
1 msk pressad lime
2 salladslökar
1 stjälk selleri
ca 125 g cocktailtomater
1 litet knippe dill, 20 g
ca 1 krm salt
Srirachamajonnäs
1½ dl majonnäs
1–2 msk srirachasås
Tillbehör och garnering
limeklyftor
dillvippor
Gör så här
1. Skala räkorna.
2. Srirachamajonnäs: Blanda majonnäs och srirachasås. Smaka dig fram till önskad hetta.
3. Skär avokado och äpple i små tärningar. Pressa över limesaften och blanda försiktigt.
4. Strimla salladslökarna och skiva selleristjälken tunt. Halvera tomaterna. Hacka dillen, spara gärna några vippor till garnering. Blanda allt med räkorna, avokadon och äppeltärningarna. Smaka av med lite salt.
5. Lägg upp i glas eller portionsskålar. Garnera med dillvippor och lime­klyftor. Klicka på lite av srirachamajonnäsen och servera resten i en skål vid sidan om.

Annons

Vintips:
Hunter´s Riesling 2017, Nya Zeeland, nr 2480, 93 kr. Friskt vitt vin med limesyrliga drag, stråk av ananas och melon.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar