Annons

Ramslökspesto, ramslökssoppa och ramslökssmör

Passa på om du bor i södra Sverige och plocka ramslök, för nu är det säsong. Här får du tips hur du tar hand om den och några goda och enkla recept.
Ramslöksbladen liknar liljekonvaljblad, men på doften känner du den tydliga doften av lök.
Ramslöksbladen liknar liljekonvaljblad, men på doften känner du den tydliga doften av lök.

Nu är det tid för ramslök

Naturen är fantastisk tycker jag, där hämtar jag kraft och speciellt i dessa trista tider känns naturen extra viktig.  Jag sitter hemma och jobbar och har digitala möten. Men försöker varje dag att promenera. Förra året när jag bodde i Skåne blev det många långa vandringar på Österlen och i andra delar av Skåne, där  längs Skåneleden och hade glädjen att kunna plocka ramslök. Just nu och några veckor framåt är det säsong. Ramslöken lär vara lättast att hitta i Skåne och på Öland och Gotland. Jag har aldrig plockat ramslök i Stockholmstrakten, men den ska kunna växa lika långt upp som eken. Men när jag flyttade till Skåne så fick jag lära mig hur roligt och lätt det är plocka ramslök. Kontrollera innan du ger dig ut, så att ramslöken inte är fridlyst i ditt län. Det är den nämligen i vissa län. I Skåne verkar det vara gott om ramslök och den växer ofta i stora gröna kolonier på fuktig skogs- och ängsmark. Man kan ibland känna på doften när man går förbi ett ramslöksfält. Jag hoppas verkligen att kunna hitta ramslök här i Stockholm också för det är en underbar växt som sätter god smak på det mesta. Lätt att plocka och ta had om. Här kan du se hur jag brukar göra med ramslök och då håller den väldigt länge i kylskåp. Det går också att torka ramslök, men precis som med många andra gröna bladgrönsaker kan det bli lite hösmak, tycker jag. Du hittar också flera recept.

Annons
Ramslöken blir nästan som ett stort grönt fält och det doftar lök.
Ramslöken växer nästan som ogräs och blir som ett stort grönt fält och det doftar blandning av gräslök och vitlök.
Annons

 

Populär och god

På senare år har ramslök blivit mycket populär bland kockarna och man brukar även kunna köpa den i större livsmedelsbutiker, men då är den ganska dyr. Ramslöken är släkt med gräslök och vitlök och smaken påminner om en blandning av gräslök och vitlök. På engelska brukar ramslök kallas wild garlic. Första året jag plockade ramslök gjorde jag misstaget att jag trodde att jag skulle kunna göra som man gör med persilja eller gräslök, det vill säga att frysa in den rå och fint skuren, men det blev inte så bra. Trots att jag hade tättslutande burkar och förvarade burkarna i täta plastpåsar tog doften överhand i frysen och då är det lätt att andra livsmedel tar smak. Ramlöken blir inte heller så kul efter att den varit fryst och tappar också i smak. Så använd den färsk och frossa medan det är säsong. Om du tar hand om den på ett bra sätt och förvarar den i kyl håller den ett par veckor. Du kan också torka bladen och mixa dem med havssalt. Det blir gott och ser fint ut. Här nedan tipsar jag om hur du kan ta hand om ramslök och  bjuder på några goda och enkla recept. Om du använder den i varma rätter så tappar den i smak och blir mycket mildare, som till exempel i min ramslökssoppa.

Så här tar du hand om ramslök

När jag har har plockat stora mängder ramslök brukar jag göra så här: Skölj ramslöken väl. Låt den gärna ligga ett tag i iskallt vatten. Jag brukar ta till diskhon om jag har plockat mycket ramslök.

Annons
Skölj ramslöken väl i kallt vatten.
Skölj ramslöken väl i kallt vatten.

Spola sedan av den i ett durkslag och torka den mycket väl helst i salladsslunga. Sedan kan du packa bladen i luftiga plastpåsar och förvara i kyl. De brukar hålla ett par veckor.

Sköljd och slungad håller sig ramslöken fint i kylskåp i 1–2 veckor.
Sköljd och slungad håller sig ramslöken fint i kylskåp i 1–2 veckor.

Ramslökssoppa

Enkelt men med en fantastisk god och mild smak av endast ramslök. Servera soppan som en liten förrätt.  Ramslöken kan bytas ut mot förvällda nässlor och tre salladslökar.

Annons

4 förrättsportioner
100–150 g ramslök
1 msk smör
½ dl vitt vin, alternativt ca 2 tsk pressad citron
6–7 dl kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
2 dl  crème fraiche
salt
nymald svartpeppar
1 msk majsstärkelse (om redning behövs)
vattenkrasse eller färsk körvel till garnering

Gör så här
1. Hacka bladen och stjälkarna av ramslöken och fräs mjukt i smör i en kastrull. Tillsätt vin och buljong och låt sjuda cirka 10 minuter (byter du vinet mot citron, tillsätt den efter kokningen).
2. Tillsätt crème fraiche och mixa soppan slät. Smaka av med salt, peppar och pressad citron. Tycker du att soppan är för tunn kan du reda med 1 msk majsstärkelse utrörd i lite vatten. Är den för tjock, tillsätt mer buljong.
3. Garnera med vattenkrasse eller körvel.

Ramslökspesto så gott till allt där pesto passar.
Ramslökspesto så gott till kött, kyckling, fisk, pasta eller grönsaker.

Ramslökspesto

Ramslökspesto är precis som basilikapesto gott till pasta eller kött, kyckling, fisk eller grönsaker. Det är även mycket gott att blanda i basilikablad, men någon vitlök behövs inte. Det blir gott med både parmesanost och lagrad pecorino. Peston håller 1–2 veckor i kylskåp.

Annons

50-75 g ramslök
25–50 g pinjenötter
ev en näve basilikablad
ca 1 dl olivolja
50 g pecorino- eller parmesan, finriven
salt
nymald svartpeppar
Gör så här
1. Lägg ramslöksbladen i kallt vatten och skölj sedan noga och torka bladen.
2. Rosta pinjenötterna i en torr medelvarm panna tills de får fin färg. Passa noga så att de inte bränns.

Rosta pinjenötterna i en torr medelvarm panna. Passa noga så att de inte bränns.
Rosta pinjenötterna i en torr medelvarm panna. Passa noga så att de inte bränns.

3. Mixa ramslöksblad och ev basilikablad med pinjenötter i en minihack eller med mixerstav.

Mixa peston med mixerstav eller minihackare.
Mixa peston med mixerstav eller minihackare.
Annons
Smaka av peston med salt och nymald svartpeppar.
Smaka av peston med salt och nymald svartpeppar.

4. Tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar.

Ramslökssmör

Fantastiskt gott smör som passar såväl att breda på bröd som till aromsmör till kött och fisk.

Annons

6 portioner
15 g ramslöksblad
100 g rumsvarmt smör
1 krm salt
⅓ ekologisk citron, det finrivna skalet
1 tsk pressad citron
Gör så här
Finhacka bladen, gärna i en minihack. Blanda ner smöret och smaka av med lite salt, citronskal och pressad citronsaft.

 

 

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar