[caption id="attachment_6578" align="alignnone" width="1024"] Ramslöksbladen liknar liljekonvaljblad, men på doften känner du den tydliga doften av lök.[/caption] Nu är det tid för ramslök Naturen är fantastisk tycker jag, där hämtar jag kraft och speciellt i dessa trista tider känns naturen extra viktig. Jag sitter hemma och jobbar och har digitala möten. Men försöker varje dag att promenera. Förra året när jag bodde i Skåne blev det många långa vandringar på Österlen och i andra delar av Skåne, där längs Skåneleden och hade glädjen att kunna plocka ramslök. Just nu och några veckor framåt är det säsong. Ramslöken lär vara lättast att hitta i Skåne och på Öland och Gotland. Jag har aldrig plockat ramslök i Stockholmstrakten, men den ska kunna växa lika långt upp som eken. Men när jag flyttade till Skåne så fick jag lära mig hur roligt och lätt det är plocka ramslök. Kontrollera innan du ger dig ut, så att ramslöken inte är fridlyst i ditt län. Det är den nämligen i vissa län. I Skåne verkar det vara gott om ramslök och den växer ofta i stora gröna kolonier på fuktig skogs- och ängsmark. Man kan ibland känna på doften när man går förbi ett ramslöksfält. Jag hoppas verkligen att kunna hitta ramslök här i Stockholm också för det är en underbar växt som sätter god smak på det mesta. Lätt att plocka och ta had om. Här kan du se hur jag brukar göra med ramslök och då håller den väldigt länge i kylskåp. Det går också att torka ramslök, men precis som med många andra gröna bladgrönsaker kan det bli lite hösmak, tycker jag. Du hittar också flera recept. [caption id="attachment_6580" align="alignnone" width="1024"] Ramslöken växer nästan som ogräs och blir som ett stort grönt fält och det doftar blandning av gräslök och vitlök.[/caption] Populär och god På senare år har ramslök blivit mycket populär bland kockarna och man brukar även kunna köpa den i större livsmedelsbutiker, men då är den ganska dyr. Ramslöken är släkt med gräslök och vitlök och smaken påminner om en blandning av gräslök och vitlök. På engelska brukar ramslök kallas wild garlic. Första året jag plockade ramslök gjorde jag misstaget att jag trodde att jag skulle kunna göra som man gör med persilja eller gräslök, det vill säga att frysa in den rå och fint skuren, men det blev inte så bra. Trots att jag hade tättslutande burkar och förvarade burkarna i täta plastpåsar tog doften överhand i frysen och då är det lätt att andra livsmedel tar smak. Ramlöken blir inte heller så kul efter att den varit fryst och tappar också i smak. Så använd den färsk och frossa medan det är säsong. Om du tar hand om den på ett bra sätt och förvarar den i kyl håller den ett par veckor. Du kan också torka bladen och mixa dem med havssalt. Det blir gott och ser fint ut. Här nedan tipsar jag om hur du kan ta hand om ramslök och bjuder på några goda och enkla recept. Om du använder den i varma rätter så tappar den i smak och blir mycket mildare, som till exempel i min ramslökssoppa. Så här tar du hand om ramslök När jag har har plockat stora mängder ramslök brukar jag göra så här: Skölj ramslöken väl. Låt den gärna ligga ett tag i iskallt vatten. Jag brukar ta till diskhon om jag har plockat mycket ramslök. [caption id="attachment_6581" align="alignnone" width="1024"] Skölj ramslöken väl i kallt vatten.[/caption] Spola sedan av den i ett durkslag och torka den mycket väl helst i salladsslunga. Sedan kan du packa bladen i luftiga plastpåsar och förvara i kyl. De brukar hålla ett par veckor. [caption id="attachment_6589" align="alignnone" width="1024"] Sköljd och slungad håller sig ramslöken fint i kylskåp i 1–2 veckor.[/caption] Ramslökssoppa Enkelt men med en fantastisk god och mild smak av endast ramslök. Servera soppan som en liten förrätt. Ramslöken kan bytas ut mot förvällda nässlor och tre salladslökar. 4 förrättsportioner 100–150 g ramslök 1 msk smör ½ dl vitt vin, alternativt ca 2 tsk pressad citron 6–7 dl kycklingbuljong eller grönsaksbuljong 2 dl crème fraiche salt nymald svartpeppar 1 msk majsstärkelse (om redning behövs) vattenkrasse eller färsk körvel till garnering Gör så här 1. Hacka bladen och stjälkarna av ramslöken och fräs mjukt i smör i en kastrull. Tillsätt vin och buljong och låt sjuda cirka 10 minuter (byter du vinet mot citron, tillsätt den efter kokningen). 2. Tillsätt crème fraiche och mixa soppan slät. Smaka av med salt, peppar och pressad citron. Tycker du att soppan är för tunn kan du reda med 1 msk majsstärkelse utrörd i lite vatten. Är den för tjock, tillsätt mer buljong. 3. Garnera med vattenkrasse eller körvel. [caption id="attachment_6590" align="alignnone" width="1024"] Ramslökspesto så gott till kött, kyckling, fisk, pasta eller grönsaker.[/caption] Ramslökspesto Ramslökspesto är precis som basilikapesto gott till pasta eller kött, kyckling, fisk eller grönsaker. Det är även mycket gott att blanda i basilikablad, men någon vitlök behövs inte. Det blir gott med både parmesanost och lagrad pecorino. Peston håller 1–2 veckor i kylskåp. 50-75 g ramslök 25–50 g pinjenötter ev en näve basilikablad ca 1 dl olivolja 50 g pecorino- eller parmesan, finriven salt nymald svartpeppar Gör så här 1. Lägg ramslöksbladen i kallt vatten och skölj sedan noga och torka bladen. 2. Rosta pinjenötterna i en torr medelvarm panna tills de får fin färg. Passa noga så att de inte bränns. [caption id="attachment_6584" align="alignnone" width="1024"] Rosta pinjenötterna i en torr medelvarm panna. Passa noga så att de inte bränns.[/caption] 3. Mixa ramslöksblad och ev basilikablad med pinjenötter i en minihack eller med mixerstav. [caption id="attachment_6585" align="alignnone" width="1024"] Mixa peston med mixerstav eller minihackare.[/caption] [caption id="attachment_6582" align="alignnone" width="1024"] Smaka av peston med salt och nymald svartpeppar.[/caption] 4. Tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Ramslökssmör Fantastiskt gott smör som passar såväl att breda på bröd som till aromsmör till kött och fisk. 6 portioner 15 g ramslöksblad 100 g rumsvarmt smör 1 krm salt ⅓ ekologisk citron, det finrivna skalet 1 tsk pressad citron Gör så här Finhacka bladen, gärna i en minihack. Blanda ner smöret och smaka av med lite salt, citronskal och pressad citronsaft. Här hittar du recept på en enkel pastarätt med lax och ramslök.