Annons

Rånepepparkakor – ginger biscuits

Här får ni recept på en av mina egna favoritkakor, en kryddig, spröd och knaprig kaka. Det här receptet har sina rötter i Råne i Norrbotten. Det är därför de kallas Rånepepparkakor,men du skulle även kunna kalla dem ginger biscuits, de påminner väldigt mycket om ginger bicuits som man kan köpa i England. De är lättbakade och av satsen blir väldigt många kakor.
Spröda knapriga kakor med smak av ingefära kallas Rånepepparkakor för det här receptet kommer från Råneå i Norrbotten.
Spröda knapriga kakor med smak av ingefära kallas Rånepepparkakor för det här receptet kommer från Råneå i Norrbotten.

De här kakorna gjorde fullkomligen succé på vårt julevent i Malmö i förra veckan.  Ja, ni måste testa själva om ni gillar ingefära, för  de smakar mycket av ingefära. Det är torkad ingefära du ska använda. Lite av hemligheten till att de blir så goda är att de innehåller både citronskal och citronsaft. De blir spröda och samtidigt knapriga, ja det  är en av mina egna favoritkakor. De är sååå fantastiskt goda till både kaffe och te och inte bara till jul. De kan bakas året om, de påminner väldigt mycket om engelska ginger biscuits.

Annons

Bara rulla – inte kavla

De är mycket lättgjorda, du behöver inte kavla utan bara rulla degen till kulor. Men det som tar tid är gräddningen, som tar ca 35 minuter. Lägg dem inte för tätt, eftersom de flyter  ut  väldigt mycket. Det blir därför många plåtar att grädda, men du behöver inte grädda allt samma dag. Du kan spara degen några dagar i  kylskåp eller frysa den i 2 månader om du inte har tid att baka allt på samma gång. Du kan givetvis också halvera satsen.

Annons

Perfekt gå bort-present

Kakorna blir mycket hållbara och i tättslutande burk kan du förvara dem i flera månader och du kan även frysa dem och då håller de ännu längre. De är perfekta att ge bort i en fin burk.

Rånepepparkakor, fina kryddiga kakor som är perfekta som gå bort-present, foto: Ulrika Pousette
Rånepepparkakor, fina kryddiga kakor som är perfekta som gå bort-present, foto: Ulrika Pousette

Rånepepparkakor

ca 150 kakor
Tid: 1 timme + några timmar i kyl

Annons

200 g rumsvarmt smör
5 dl strösocker
1½ dl mörk sirap
2 dl vispgrädde
finrivet skal av 1 citron
½ dl pressad citron
10 dl vetemjöl, 600 g
1½ msk bikarbonat
2 msk mald ingefära
ev 1 tsk finstött kardemumma

Gör så här
1. Rör smör och socker tills det blir ljust och poröst.
2.Tillsätt sirap, grädde, citronskal och -saft till smörblandningen.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, inge­fära och eventuellt kardemumma i en skål. Rör ner det i smeten. Låt degen vila i kylskåp några timmar eller tills det går att rulla kulor av degen. Sätt ugnen på 125°.
4. Rulla små kulor av degen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut väldigt mycket. Grädda 30–35 minuter tills de fått en vacker ljusbrun färg. Låt kallna helt innan du lägger dem i tättslutande burkar med lock.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar