Annons
Annons

Bjud på en lättgjord italiensk tårta

Det här är en helt sagolikt god desserttårta. Den är dessutom så enkel att göra och du kan göra den långt i förväg och ha den klar i frysen. Satsen kan dubbleras flera gånger om,, så det är även en perfekt tårta om du ska ha kalas för många.
Tiramisutårta- en lättgjord italiensk tårta, Recept:Maud Onnermark Foto: Pepe Studio

I dag är en sorglig dag för jag ska på begravning av min älskade morbror. I kväll ska vi närmaste släktingar träffas och prata om  de fina minnen som han lämnat kvar. Det blir knytis och jag blev tilldelad desserten. Här i min sommarstuga är det ganska primitivt speciellt nu när vi har stängt av vattnet. Men den här tårtan är perfekt, den brukar alltid bli uppskattad och så är den så lätt att göra. Jag köpte färdiga tårtbottnar för enkelhetens skull.  Först smälter jag 1 gelatinblad i varmt kaffe och sedan rör jag ner spriten. Jag brukar göra den med cognac men hade bara rom hemma och det tror jag blir precis lika gott. Irländsk whiskey funkar också.  Bottnen fuktas sedan med blandningen och tack vara gelatinet så blir det som ett tunt lager. Tårtan påminner om Tiramisu därav namnet. Ja, den är verkligen supergod, så testa får du se!

Tiramisutårta

1 tårta, ca 10 bitar

Annons
Annons

Botten
1 gelatinblad
1/2 dl hett och starkt kaffe
2 msk cognac, rom eller irländsk whiskey
1 färdig sockerkaksbotten

Fyllning
2 äggulor
1 dl strösocker
1 burk mascarponeost, 250 g
3 dl vispgrädde

Annons

Garnering
1 tsk kakao
1 tsk florsocker

Gör så här
1. Botten: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter. Ta upp och låt det smälta i det varma kaffet. Tillsätt spriten. Låt svalna medan du förbereder fyllningen.
2. Vispa äggulor, socker och mascarpone tills sockret löst sig. Vispa grädden och vänd ner den.
3. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Lägg i bottnen och skeda ut kaffeblandningen jämnt över bottnen.
4. Bred ut fyllningen över bottnen. Täck med folie och frys in. Ta ut tårtan cirka 1 timme före serveringen. Lossa kanten och lägg upp tårtan på ett serveringsfat. Tårtan ska vara tinad men kall när du serverar den.

Bottnarna fuktas med en blandning av kaffe, sprit och gelatin. Gör gärna flera åt gången.
Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar