Annons

Lägg in plommon i portvin

Recept: Maud Onnermark
Foto: Ulf Svensson

Har du gott om plommon är det här en lyxig dessert att servera med en klick lättvispad grädde eller glass. Vill du förvara dem länge är det säkrast att frysa in dem i lagen och tina långsamt i kylskåp. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass. Lagen som blir över kan frysas igen och användas till exempelvis att koka in katrinplommon.

Plommon i portvin

8 portioner
Tid: 20 minuter + tid att svalna

Annons
Annons

37 cl  rött portvin
1 vaniljstång
1 bit kanelstång
finrivet skal av 1 citron
1 msk pressad citron
2 dl ljust muscovadosocker
1 kg plommon

Tillbehör
vaniljglass eller vispad grädde

Gör så här
1.Häll vinet i en kastrull. Halvera och skrapa ur fröna från vaniljstången däri. Lägg även i vaniljstången, kanelstång, citronskal, citronsaft och muscovadosocker. Koka upp och låt sjuda 10 minuter.

Annons

2. Skär ett litet snitt i varje plommon. Skålla dem några åt gången i kokande vatten cirka 15 sekunder. Dra av skalet och lägg dem i vinlagen och sjud någon minut.

3. Dra kastrullen från värmen. Låt plommonen svalna i lagen.  De kan antingen serveras ljumma eller kalla. Ta upp kanelstången om de ska ligga länge i lagen.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar