Annons

Köttfri måndag med bön- och grönsakssoppa från Toscana

Pigga upp årets deppigaste dag med Ribollita, en god och värmande soppa som har sina rötter i Toscana i Italien. Den är helvegetarisk och dessutom väldigt lättlagad.
Toskansk soppa, foto: Ulirka Pousette

Läste just att idag, måndag den 15 januari, är årets deppigaste dag.  Det är mörkt, kallt och ekonomin är ansträngd efter helgernas begivenheter. För mig är det också deppigt. Jag började min flytt i  helgen och lyckades få till ett riktigt ryggskott av att kånka grejor uppför 4 trappor. I söndags hade jag svårt att ta mig upp ur sängen. Så nu oroar jag mig på riktigt hur det ska gå med min bergsbestigning i februari. Det onda hinner säkert gå över tills dess men hur ska jag kunna träna så att jag orkar? Har bokat tid hos kiropraktor i eftermiddag och hoppas på underverk.

Ribollita – bönsoppa från Toscana

Men god mat piggar alltid upp även den mörkaste och tristaste dag. Här ska ni få mitt recept på Ribollita, en underbart god bönsoppa från Toscana. Själv har jag ett härligt matminne när jag för många år sedan åt den här soppan för första gången på en restaurang mitt i Florens. Kunde inte förstå hur något så enkelt kunde vara så gott. Det här är en snabbvariant där jag använder färdigkokta bönor på burk. Du kan an använda vilka grönsaker som helst, men morötter, selleri, bönor och tomater brukar alltid ingå. anligtvis lägger man en brödskiva i tallriken med soppan och ringlar på god olivolja. Ja, ni måste testa själva, det är gott och en perfekt januarimiddag. Den goda soppan värmer gott i kylan och januariblåsten som drar över landet, den är billig och fullproppad med nyttigheter. Trevlig fortsättning på måndagen.

Annons

Toskansk bönsoppa -Ribollita – recept

4 portioner

2 stora morötter
1 stor gul lök
4 sellerisstjälkar
1/2 röd chili
2 msk olivolja
1 liter vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar
1 burk körsbärstomater, 400 g
1 burk vita bönor, 400 g
1 påse färsk spenat, 70 g
ca 1/2 tsk salt
nymald svartpeppar

Annons

Tillbehör
italienskt lantbröd
olivolja

Annons

Gör så här

1. Skala morötter och lök. Tärna eller skiva morötter och skiva selleristjälkarna. Hacka löken och finhacka chilin.
2. Fräs alltsammans i olivolja i en stor gryta.
3. Tillsätt vatten, buljongtärningar och tomater. Koka under lock  10–15 minuter.
4. Spola av bönorna i en sil och tillsätt dem. Koka ytterligare några minuter. Lägg ner spenaten i soppan på slutet. Smaka av med salt och peppar. Servera med italienskt lantbröd i tallriken och ringla över olivolja

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar