Annons

Världens enklaste rödbetscarpaccio

Färska rödbetor med getost och rostade pinjenötter är en enkel och elegant förrätt. Passa på nu när rödbetorna är så fina.
Nu är det högsäsong för rödbetor, laga min goda rödbetscarpaccio.
Recept: Maud Onnermark Foto:Ulrika Pousette

Bekvämimpa med lättlagad rödbetscarpaccio

Så här års kan jag aldrig få nog av färska rödbetor. Den lite jordiga och söta smaken är så god till både getost och fårost, men även parmesan och ädelost tycker jag passar väldigt bra ihop med kokta rödbetor. Om du köper rödbetor med blast och inte ska ta hand om dem med en gång bör du skära bort blasten som i annat fall suger vätska och näring från rödbetorna. Låt rottråden sitta kvar och lämna ett par centimeter av blasten när du kokar, så förlorar de inte så mycket färg. Koktiden varierar beroende på storleken och hur färska rödbetorna är. När du har kokat dem mjuka är det bara att gnida av skalet under rinnande kallt vatten. Koka många betor när du ändå är igång. Härligt att ha på lut i kylen och servera som tillbehör eller blanda i sallader. Visste du att du kan frysa kokta rödbetor.

 

Annons

 

Annons
Rödbetscarpaccio med krämig getost, pinjenötter och vinägrett. Foto: Pepe Studio

Rödbetscarpaccio med getost

Med den här förrätten kan du bekvämimpa. Den är lätt att göra men ser elegant ut. Koka rödbetorna dagen innan så att de är kalla när du ska skiva dem. Här har jag skivat dem med mandolin. Det går också bra med en vass kniv eller så klyftar du bara rödbetorna. Det är ännu enklare.

6 portioner

4–6 rödbetor
1 färsk mjuk getost, 150 g

Annons

Vinägrett
1 msk äppelcidervinäger
3 msk olivolja
1 krm salt
nymald svartpeppar

Garnering
ärtskott eller späda salladsblad
25 g rostade pinjenötter

Gör så här

  1. Koka betorna med skal tills de är nätt och jämnt mjuka, känn med sticka. Spola dem i kallt vatten och gnid av skalet. Kyl dem.
  2. Rör getosten mjuk.
  3. Skiva de kokta betorna mycket tunt, gärna med mandolin, eller klyfta dem. Hit går bra att förbereda.
  4. Fördela skivorna på tallrikarna. Lägg ärtskott på mitten. Forma ägg av osten med två vattensköljda teskedar och lägg dem på ärtskotten.
  5. Vinägrett: Vispa samman ingredienserna till vinägretten. Droppa den över rödbetorna och strö över pinjenötterna.

 

Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar