Annons

Viltragu med pappardelle

Jag är fortrarande i Italien och njuter av pasta varje dag. Men här ska ni få mitt eget recept på viltragu, en pastasås gjord med viltfärs. Servera med pappardelle och finriven parmesan. Buon appetito!
Min egen viltragu med pappardelle, foto Ulrika Pousette

Här i Italien äter jag någon form av pasta varje dag. Även den enklaste pasta smakar gott. Pastan är alltid precis nylagad och perfekt kokt. I går åt jag pappardelle med viltragu, det är en riktig favorit. Här ska ni få mitt eget recept på viltragu som jag tidigare har inspirerats av på en resa i Umbrien. Den jag åt i går var förstås inte likadan. För det första så är jag nu i norra Italien och där använder man oftare smör än olja och så saknade den tomat. I övrigt var det liknande ingredienser. När jag kommer hem ska jag testa att göra en sådan ragu.

Annons
Viltragu som jag åt i Arabba i går.
Annons

Lång koktid ger suverän smak

Testa gärna mitt viltragurecept det är jättegott. Låt dig inte avskräckas av den långa koktiden. Den sköter ju sig själv och du får en fantastiskt god pastasås. Du kan använda vilken sorts viltfärs du vill. I frysdisken i välsorterade butiker brukar det finnas vilt och förstås kan du även ta nötfärs om du inte har tillgång till vilt. Det blir ändå lite vild smak tack vare enbären. Viltragu serveras vanligtvis med pappardelle. Kom ihåg att blanda ragun med pastan innan du serverar. Buon appetito!

Viltragu med pappardelle

6 portioner

500 g viltfärs  t ex av vildsvin, älg, ren, rådjur eller hjort
¾ dl olivolja
1½ tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
1 stor morot
1 torkad och smulad peperoncino
eller 1 krm chilipeppar
1 lagerblad
3 kvistar salvia
2 kvistar rosmarin
4 enbär
2 dl rött vin
1 burk finkrossade tomater, 400 g
500 g pappardelle
100 g parmesanost, finriven
Gör så här
1. Bryn färsen i olivolja. Salta och peppra.
2. Finhacka lök, vitlök, selleri och morot och låt det fräsa med färsen 5–10 minuter.
3. Tillsätt kryddorna, vinet och tomaterna. Låt koka upp under omrörning och sedan sjuda på mycket svag värme under tättslutande lock cirka 2 timmar. Rör då och då. Ta upp lagerbladet, kryddkvistarna och enbären.
4. Koka pastan enligt paketet. Blanda ner lite olivolja i den avrunna pastan och blanda sedan med ragun. Smaka av med salt och peppar. Servera genast med finriven parmesan.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar