Annons

Bjud på en mustig höstgryta med grönpeppar och portvin

Recept Maud Onnermark foto Pepe Studio

Sitter i min stuga i Norrbotten och här känns det höstlikt och ute regnar det. Vet inte hur ni har det i övriga Sverige men på väderleksprognosen såg det ut att vara höstrusk på många ställen. Jag har börjat längta efter höstmat Vad kan passa bättre än att bjuda på en värmande lite lyxig gryta. Gör den gärna i förväg, den blir bara godare av att stå någon dag och gotta till sig. Den är lätt att göra det som tar tid är kokningen.  Ett smart sätt är att tillaga den i ugnen i stället för på spisen. Koka gärna upp grytan först på spisen och sätt sedan in den i ugnen på 100°. Rör om någon gång under tiden. Men det som är så bra när du tillagar i ugnen är att grytan inte kokar över som den lätt kan göra på spisen.

Grönpeppargryta

Det är här en favoritgryta med mycket, det är en stor sats som räcker till många. Men det är lika bra att göra en stor sats när man ändå är igång. Jag har mycket vin i den som ger både syra och sötma och så rundar jag av den med en skvätt grädde.  Grytan går mycket bra att frysa.

Annons
Annons

8–10 portioner

1 3/4 kg märgpipa, högrev eller fransyska av nöt eller älg
2 msk smör
1 msk salt
3 msk vetemjöl
1 liten flaska rött vin, 37 cl
2–2 1/2 dl rött portvin
1–2 dl vatten
1 msk torkad grönpeppar
500 g pärl- eller smålökar
1–2 dl vispgrädde
2–3 tsk kinesisk soja
ev 1 msk majsstärkelse utrörd i 1 msk vatten

Annons


Gör så här
1. Putsa och skär köttet i tärningar. Bryn det runt om i smör i omgångar. Flytta över det till en gryta allteftersom det är brynt.
2. Strö över salt och vetemjöl. Rör om tills det är blandat. Häll på vin, portvin, vatten och grönpeppar. Sjud under lock längst ner i ugnen vid 100° eller på svag värme på spisen i ca 2 timmar tills köttet känns riktigt mört när du sticker i det.
3. Skala löken. Ansa champinjonerna och bryn dem i smör. Tillsätt alltsammans i grytan och låt koka ytterligare ca 15 minuter tills löken är kokt.
4. Blanda ner grädde och soja. Koka upp och red eventuellt av med majsstärkelse om såsen är för tunn. Smaka av om det behövs mer salt eller  grönpeppar.
Servera med pressad potatis eller potatismos.

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar