Annons

Rosastekt ankbröst med citrussås och ljummen linssallad

Bjud på rosastekt ankbröst med citrussås och ljummen linssallad. Det är festligt, gott och lättlagat till helgen.
Ankbröst med citrussås med ljummen linssallad. Foto: Ulrika Pousette
Ankbröst med citrussås med ljummen linssallad. Foto: Ulrika Pousette

Snart är det helg igen. Du kanske redan har planerat helgmaten, i annat fall får du här recept på en lättlagad rätt med ankbröst.  Numera kan man lättare än tidigare få tag på ankbröst i vanliga butiker. Om det inte finns färska ankbröst så brukar de finnas i frysdisken i välsorterade matbutiker. Anka är mycket gott och inte alls svårt att laga. Se bara till att du har en stektermometer, då är det lättare att få dem perfekt stekta. Jag vill ha ankbröstet rosastekt men inte blodigt. Jag har både kumquats och apelsin i citrussåsen och om du har rom hemma är det gott att tillsätta en skvätt mot slutet. Tillbehöret blir en härlig ljummen sallad med bland annat belugalinser. Belugalinser är små svarta linser, de är så goda och håller formen bra när de kokas. De blir inte mosiga. Lite av en favorit hemma hos mig.

Kumquats – minicitrus

Kumquats är de pyttesmå citrusfrukterna som man brukar hitta bland de exotiska frukterna i butiken. De finns också som krukväxt här hemma och är mycket vanliga i Sydeuropa. De äts med skal och har en frisk god smak med lite beska. Jag förväller dem och då försvinner lite av beskan. Hittar du inte dem i din butik, kan du givetvis ta enbart apelsin.

Annons
Annons
Kumquats, pyttesmå citrusfrukter som äts med skal. Foto: Shutterstock
Kumquats, pyttesmå citrusfrukter som äts med skal. Foto: Shutterstock

Önskar er alla en trevlig och riktigt mysig helg!

Ankbröst med citrussås och ljummen linssallad

Det här är en lättlagad rätt där du kan förbereda allting fram till att ugnssteka ankbröstet. Men detta går även att göra
i förväg och servera anbröstet rumstempererat om du vill.

Annons

6 portioner
Tid: 45 minuter
3 ankbröst, ca 900 g
salt och nymald svartpeppar
Citrussås
3 msk strösocker
2 msk balsamvinäger
3 dl pressad apelsin
2½ dl vatten
2 msk ekologisk kycklingfond
skalet av 1 ekologisk apelsin
6 kumquats
ev 1–2 msk rom
ev 2 tsk majstärkelse utrörd i lite vatten
Varm linssallad
4 dl belugalinser, ca 300 g
1,2 liter vatten
1 tsk salt
250 g grönkål
3 rödlökar
1½ msk olivolja
1 dl rostade hasselnötter
Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°
2. Koka linserna i saltat vatten ca 15 minuter. Låt dem sedan svalna i kokvattnet. Häll sedan av kokvattnet.
2. Citrussås: Smält sockret i en tjockbottnad kastrull tills det blir ljust brunt. Tillsätt vätskan, men se upp det stänker. Tillsätt även apelsinskal. Låt sjuda utan lock ca 15 minuter tills ca hälften återstår. Skiva kumquatsen. Koka upp vatten i en liten kastrull. Förväll kumquatsen 1 minut. Häll av vattnet i en sil. Blanda ner skivorna i såsen. Tillsätt ev rom och majsstärkelse utrörd i vatten, hetta upp såsen. Såsen kan serveras  varm eller rumstemperad.
3. Ankbröst: Skär ett rutmönster i fettkappan på ankbrösten. Salta och peppra dem runt om. Hetta upp en stekpanna och stek ankbrösten ca 4 minuter på fettsidan. Vänd och stek 2 minuter på andra sidan. Lägg brösten i en ugnsform och stick i en termometer i tjockaste delen. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 59°. Låt vila 10 minuter under folie och skiva dem sedan.
4. Linssallad: Skär bort de grova stjälkarna från grönkålen. Skölj bladen och torka dem väl. Hacka dem grovt. Skär lökarna i tunna båtar och fräs dem några minuter tills de börjar mjukna i olivolja. Tillsätt de hackade grönkålsbladen och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt de avrunna linserna och smaka av med salt och peppar. Hacka nötterna grovt. Strö dem över salladen.
5. Värm såsen. Servera linssalladen gärna varm med de skivade ankbrösten och såsen.

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar