Annons
Annons

Saffranscheesecake med knaprigt smultäcke

Saffranscheesecake med knaprigt smul passar bra till påsk.
Saffranscheesecake med knaprigt kardemummasmul på toppen.
Saffranscheesecake med knaprigt kardemummasmul på toppen.

Julen varar väl till påska, nej det var inte sant….. Men den här kakan passar lika bra till jul som till påsk, det är sant. Jag skapade den till julbaket i SVT 2020. Det blev omåttligt populär och hamnade bland de fem populäraste recepten på SVT 2020. Om du inte har testat kan du passa på nu till påsk för med sin vackra gula färg och goda smak passar den som påsktårta också. Den är dessutom väldigt hållbar och du kan även frysa den, även om den förstås är allra godast nybakat, som det mesta.

Påsktårta eller dessert

Servera med hallon och en klick grädde som dessert. Det är verkligen supergott.

Annons

Saffranscheesecake med kardemummasmul

Nästan som en cheesecake med knaprigt smul på toppen. Om du serverar den som dessert är det gott med till exempel hallon och en klick lättvispad grädde. Men kakan klarar sig bra på egen hand också utan tillbehör. Det går bra att frysa kakan.
12 bitar

Tid; 40 minuter
Mördeg
3 dl vetemjöl, 180 g
175 g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 ½ tsk nystött kardemumma
Fyllning
1 kuvert saffran, 0,5 g
2 d crème fraiche
1 ask naturell färskost, 150 g
1½ dl strösocker
2 ägg
finrivet skal av 1 ekologisk apelsin
Garnering och tillbehör
Ev florsocker
Ev hallon eller andra bär och vispgrädde
Gör så här
1.
Sätt ugnen på 200°. Häll 1 msk kokande vatten över saffranet till  fyllningen i en bunke och  låt stå.
2. Mördeg: Blanda vetemjöl, smör, socker, vaniljsocker, bakpulver i matberedare eller med fingertopparna. Dela upp degen i två lika stora delar.
3. Kläm fast ett bakplåtspapper i en bakform, 24 cm i diameter. Tryck ut den ena degen i botten på formen. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
4. Blanda ner kardemumma i den andra delen.
5. Fyllning: Rör samman crème fraiche, färskost, socker, ägg och finrivet apelsinskal i bunken med saffransvattnet.
6. Häll fyllningen över den förgräddade bottnen. Smula över kardemummadegen.
7. Grädda 20–25 minuter tills degen börjar få färg. Låt svalna helt. Pudra eventuellt över lite florsocker. Serverar du som dessert är det gott med bär och en klick vispgrädde till kakan.

Annons
Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar