Annons

Saffransdoftande fisksoppa – recept

Varför inte bjuda på min fisksoppa som doftar ljuvligt av saffran och tomat. Servera den gärna med aioli och ett gott surdegsbröd.
Saffransdoftande fisksoppa med aioli.
Saffransdoftande fisksoppa med aioli. Foto: Ulrika Pousette

Nu är det snart dags att ta helg för min egen del och jag ska åka upp till Norrbotten. Längtar efter lugnet, men kanske är det väldigt kallt och kanske snö, vi får se. Men var du än befinner dig så är det aldrig fel med en värmande fisksoppa. Det är bland det godaste jag vet. Jag lagar ofta den här fisksoppan när jag ska ha gäster. Den brukar alltid bli väldigt uppskattad. Tonen av saffran tillsammans med tomater blir så gott till fisken.  Allt kan vara klart fram tills att fisken ska i soppan, men det tar inte många minuter för den att bli kokt. I den här soppan har jag även musslor så det blir extra festligt. Vill du pimpa soppan lite extra kan du toppa med skalade räkor vid serveringen. Ha en riktigt trevlig kväll!

Min godaste fisksoppa

Välj gärna fiskar som är lite fasta i köttet och blanda gärna olika sorter. Genom att salta dem i förväg blir de också lite fastare i köttet. Den som vill förenkla kan ta musslor från burka eller frysta i stället för färska.

Annons
Annons

6 portioner

1 kg fiskfilé, t ex lax, sej och rödspätta
1 tsk salt
1 nät musslor, ca 1 kg
2 dl torrt vitt vin
1 purjolök
1 fänkål
3–4 morötter
1 vitllöksklyfta
2 msk olivolja
1 paket saffran, 0,5 g
1 tsk chiliflakes
1 tsk fänkålsfrön
1 burk finkrossade tomater, 400 g
ca 1 1/2 liter vatten
4 fiskbuljongtärningar
3 kvistar timjan eller 2 tsk torkad
2 kvistar rosmarin eller 1 tsk torkad
Aioli
2–3 dl  majonnäs
2 pressade vitlöksklyftor
1 krm salt
Gör så här
1. Skär bort eventuella ben och skär fisken i bitar. Lägg dem i en skål och salta dem.
2. Skölj och skrapa musslorna. Släng öppna musslor som inte sluter sig om du knackar dem i köksbänken eller med knivskaftet.
3. Koka upp vinet i en stor gryta. Häll i musslor och koka 3–5 minuter under lock tills de öppnat sig. Skaka grytan några gånger under tiden. Ta upp musslorna och spara vinspadet.
4.Ansa och skiva pujolök och fänkål. Skala och tärna morötterna. Fräs alltsammans med pressad vitlöki oljan tills det mjuknar. Häll på vinspadet, saffran, tomater, vatten, buljongtärningar och lägg i kryddorna.
5. Koka under lock ca 20 minuter tills allt är mjukt. Plocka under tiden ur de flesta musslorna, men spara några med skal som dekoration.
6. Blanda ihop aiolin.
7. Lägg i fiskbitarna. Låt de stora bitarna koka någon minut innan du lägger ner de mindre fiskbitarna. Sjud på svag värme endast några minuter. Ta upp kryddkvistarna. Lägg i musslorna och servera med aioli och gott bröd.

Tips!

Godast är att göra en egen majonnäs och smaksätta med vitlök, men om du köper färdig tycker jag att Hellmans är överlägset godast av de köpta sorterna. Vill du göra aiolin mindre fet kan du blanda hälften majonnäs och hälften turkisk yoghurt.

Annons

 

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar