Annons
Annons

Saffransskorpor med apelsin och choklad

Saffransskorpor med god smak av choklad och apelsin bakar du enkelt. Perfekta att ha på lut hemma eller ge bort i fin burk eller påse.
Saffransskorpor med apelsin och choklad. Foto: Ulrika Pousette
Saffransskorpor med apelsin och choklad. Foto: Ulrika Pousette

 

Jag har ju lovat att det kommer att bli mycket bak och mat inför advent och jul. Så här kommer  goda skorpor. Skorpor är alltid bra att ha på lut och även bra matklapp som håller länge. De här har god julig smak av saffran och sedan har jag även smaksatt med apelsin och choklad, det blir en riktigt bra kombo. Skorporna håller länge så du kan baka redan nu och förpacka i fina burkar och ge bort till jul. Längre ner i inlägget hittar du även länk till mer tradtionella italienska skorpor. De är också supergoda, tycker jag.

I varmluftsugn

Om du har varmluftsfunktion i din ugn är det suveränt att låta skorporna torka med varmluft. När man använder varmluft får man tänka på att sänka temperaturen lite. Skorporna ska vara färdiggräddade och bara torka i ugnen och inte få mer färg. Det är viktigt att skorporna är riktigt torra när du ska förpacka dem

Annons

Saffransskorpor med apelsin och choklad

Söta små skorpor som passar till kaffe,  te eller glögg.

Annons

60 stycken
1 kuvert saffran (0,5 g)
75 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
finrivet apelsinskal av 1–2 apelsiner
100 g mörk choklad
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Finstöt saffran med lite av sockret
  2. Rör smör och socker pösigt med elvisp tillsammans med saffranet.
  3. Vispa ner äggen ett i taget och tillsätt apelsinskal.
  4. Hacka chokladen grovt. Blanda den med mjöl och bakpulver. Rör ner blandningen i äggsmeten.
  5. Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i 4 delar och rulla dem till 1 1/2 cm tjocka längder. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 80-100°. Den lägre temperaturen om du har varmluftsugn.
  6. Ta ut och skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Lägg bitarna på plåten och torka dem mitt i ugnen 45–60 minuter tills de känns torra.
Annons

 

Ge bort en burk med skorpor, jag lovar att det kommer att bli uppskattat. Foto: Christina Uhlin
Ge bort en burk med skorpor, jag lovar att det kommer att bli uppskattat. Foto: Christina Uhlin

Julklappstips!

Min nya kokbok Mauds mat – Lättlagade menyer. I den får du 30 menyer med huvudrätter med kött, fisk, vego eller fågel. Dessa har jag kompletterat med passande förrätt eller dessert. Juat nu säljs boken till kampanjpris. Boken säljs inte i bokhandeln.
Här kan du beställa boken.

Annons
Min nya kokbok : Mauds mat - lättlagade menyer.
Min nya kokbok : Mauds mat – lättlagade menyer.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar