Annons

Saftig mandeläppelkaka med kardemumma

Tjuvstart på äppelsäsongen. Den här saftiga äppelkakan ska du inte missa. Den blir så saftig och god.
En riktigt saftig äppelkaka med mandel och kardemumma.
En riktigt saftig äppelkaka med mandel och kardemumma.

Det fortfarande sommar men när man gör tidning måste man ligga långt före, så i dag har vi fotograferat höstmat i vårt provkök. Om det är något som hör hösten till så är det väl äppelkakor. Det är inte långt kvar till de svenska äpplena är mogna.

Annons

Här ska ni få recept på en riktigt god och lättgjord äppelkaka. Gör den redan nu eller vänta tills de sötsyrliga svenska äpplena finns. Provsmakarna var helt lyriska när de testade kakan. Den blir så otroligt saftig och smaken av kardemumma och mandel ihop med äpplen blir så gott!

Annons

Godaste vaniljkrämen

Jag köper aldrig färdiga vaniljsåser för den godaste gör man så enkelt själv och den heter Crème Chantilly. Receptet får du här och jag lovar när du provat den vill du aldrig köpa färdiga såser. Den blir även god med äkta vaniljsocker om du inte har vaniljstång. Till den här kakan är det även gott med enbart vispad grädde eller vaniljglass passar också.

Mandeläppelkaka med kardemumma

Den här kakan är enkel att göra och riktigt saftig och god. Extra läckert blir det med crème chantilly eller grädde till kakan.
1 kaka, cirka 10 bitar
Tid: 15 minuter + 35 minuter i ugn
2 stora ägg
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk finstött kardemumma
200 g riven mandelmassa
3–4 äpplen
½–1  dl hackad sötmandel
75 g smör
Crème chantilly
3 dl vispgrädde
½–1 vaniljstång
ca 3 msk florsocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Smörj formen.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och mandelmassa.
4. Rör ner blandningen i äggsmeten och häll i formen.
5. Skala äpplena och skär dem i ganska tunna klyftor. Tryck ner dem smeten. Strö över mandelhacket. Hyvla över smöret med en osthyvel.
6. Grädda 35–40 minuter på nedersta falsen. Låt svalna.
7. Crème chantilly: Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna i en bunke, lägg även i stången. Häll på grädden och vispa till en lätt och fluffig kräm. Smaka av med florsocker. Låt vaniljstången ligga i tills det är dags att servera.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar