Annons
Annons

Senapssill, örtsill, lingonsill med stjärnanis

Tre sillfavoriter till julbordet. Senapsill, örtsill med pinjenötter och inlagd sill med lingon och stjärnanis.
3 sillfavoriter – senapssill, örtsill med pinjenötter och inlagd sill med lingon och stjärnanis. Foto: Ulrika Pousette
3 sillfavoriter – senapssill, örtsill med pinjenötter och inlagd sill med lingon och stjärnanis. Foto: Ulrika Pousette

Julen närmar sig med stormsteg denna underliga tid. Vi kommer bara att bli fem personer på julaftonen.Vi skulle ha varit 14-16 personer om det inte var för Coronaläget. Jag får ofta frågan: Vad är det bästa på julbordet? Jag måste säga att sillarna är det som jag inte kan vara utan på julbordet.

Annons

Problemet är att jag ofta äter lite för mycket av sillbordet och då finns det lite plats över för allt annat gott. I år ska jag försöka hejda mig och inte äta för mycket och  sillen håller ju bra upp till 1 vecka i kylen. Här kommer tre av mina egna sillfavoriter till jul. Två krämiga och en klar. Satserna är inte alltför stora men räcker gott och väl till 6 personer. Det kommer säkerligen bli över, men det är ju gott att ha lite rester också.

Annons

Välj hela filéer

Dessa sillar är gjorda på 5-minutersill från Abba.  Men jag tycker det är viktigt att välja de hela filéerna och inte de som är skurna i bitar. Jag upplever att kvaliteten är bättre på de hela filéerna. De andra är lite sladdriga. Dessutom är det bra för du kan skära dem i precis så breda bitar som du själv vill ha. Dessa recept kan ju självklart göras med salta sillar som du själv lägger in i ättikslag och sedan kompletterar med kryddningen eller göra såserna efter mina recept. I senapssillen har jag muscovadosocker och två sorters senap, det tycker jag blir jättegott.

Örtsill med pinjenötter

En grön och god sill som får extra fin smak av pinjenötter.
6 portioner
1 ask 5-minuterssill i hela filéer, 420 g
Örtsås
3 msk pinjenötter
1 dl finhackad dill
20 basilikablad
½ dl finskuren gräslök
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 dl majonnäs
2 dl gräddfil
½ tsk salt
nymald vitpeppar
Gör så här
1. Häll av spadet och låt sillfiléerna rinna av. Skär dem sedan i bitar.
2. Örtsås: Rosta pinjenötterna i en torr panna på medelvärme, passa noga då de lätt bränns vid. Hacka dillen, basilikan och pinjenötterna fint, gärna i matberedare eller mixer, och skär gräslöken i små bitar och tillsätt den.
3. Blanda ner pressad vitlök med majonnäs. Rör sedan ner gräddfilen. Smaka av med salt och nymald vitpeppar. Blanda ner sillbitarna. Låt stå minst några timmar.

Annons

Senapssill

Senapssill vill jag inte vara utan på julbordet.
6 portioner
1 ask 5-minuterssill i hela filéer, 420 g
½ dl söt grovkornig senap
2 msk ljust muscovadosocker
1 msk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
2 krm salt
lite nymald vitpeppar
1 dl neutral rapsolja
1 dl finhackad dill
Gör så här
1. Blanda samtliga ingredienser till såsen utom olja och dill i en skål.
2. Vispa i oljan droppvis så att såsen inte skär sig.
3. Låt filéerna rinna av. Skär dem sedan i bitar.
4. Rör ner den hackade dillen. Lägg ner sillbitarna. Ställ kallt minst några timmar.

Lingonsill med stjärnanis

En god klar sillinläggning som får en spännande ton av stjärnanisen och blir extra vacker av lingonen.
6 portioner
1 ask 5-minuterssill i hela filéer, 420 g
1 rödlök
4 stjärnanis
1 dl lingon
Gör så här
1. Häll av och spara spadet. Låt sillfilé- erna rinna av. Skär dem sedan i bitar.
2. Skala rödlöken och skiva den tunt.
3. Lossa 5 frön från stjärnanisen och stöt dem fint. Lägg dem i lagen med resten av stjärnanisen och lingonen. Låt stå minst några timmar.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar