Annons

Siciliansk tårta med apelsin

En lättbakad saftig god siciliansk tårta med ricotta och apelsin.
Siciliansk tårta med apelsin täckt med hackad mandel och serverad med apelsinskivor.. Foto: Linus Hallgren
Siciliansk tårta med apelsin. Foto: Linus Hallgren

Efterlyst tårta

Det är alltid lika roligt att höra när ni uppskattar recepten. I helgen fick jag veta att det här var en läsares favorittårta och nu hade hon tappat receptet och undrade om kunde få det.

Annons

Efter lite sök i arkiven hittade jag det. Det är en läcker tårta som får smakerna att förflytta sig till Sicilien. Apelsin, ricotta och mandel är en härlig smakkombo. Den är väldigt fräsch och god med lätta och luftiga bottnar och gott knaper av krispigt mandelhack. Tårtan kan göras klar dagen före och förvaras i kyl. Passar ofta bra att kunna förbereda i god tid. I stället för apelsiner kan du servera lätt sötade bär till tårtan.

Annons

Siciliansk tårta med apelsin. Foto: Linus Hallgren

SICILIANSK TÅRTA MED RICOTTAKRÄM, MANDEL OCH APELSIN

8–10 BITAR
TID: 1 TIMME + GRÄDDNING
smör och ströbröd till formen
ev 3 msk maraschino, limoncello eller annan citruslikör
KAKA
4 stora ägg
200 g strösocker
100 g vetemjöl
APELSINER
2–3 ekologiska apelsiner
2 dl strösocker
4 dl vatten
RICOTTAKRÄM
1 dl vispgrädde
finrivet skal av 1 ekologisk citron
500 g ricotta
1½ dl florsocker
2 tsk äkta vaniljsocker
GARNERING
100 g sötmandel
myntablad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180°. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Smörj och bröa eller mjöla formen väl.
2. Kaka: Separera  gulor  och  vitor.  Vispa gulorna och sockret till en pösig smet. Vispa vitorna i en ren skål med rena vispar till fast skum. Vänd ner vitorna växelvis med mjölet med stora luftiga tag med en slickepott.
3. Häll smeten i formen. Grädda cirka 30 minuter  på  nedersta  falsen  i  ugnen.  Prova  med  sticka  att  den  är  torr Ta ut kakan och låt den svalna.
4. Apelsiner: Tvätta och borsta apelsinerna väl och skiva dem tunt. Koka upp socker och  vatten i en  låg,  vid  kastrull.  Lägg  ner  skivorna  och  låt  sjuda  under  lock  cirka 20 minuter tills skalen börjar mjukna. Ta av locket och koka ytterligare cirka 10 minuter så att vätskan reduceras något. Låt kallna.
5. Garnering:  Rosta  mandeln i en torr, medelvarm panna eller i ugnen vid 150° tills den får lite färg. Passa noga så att den inte bränns. Låt svalna och finhacka mandeln.
6. Ricottakräm:  Vispa  grädden  lätt  och  vispa  sedan  samman  den  med  citronskal, ricottaost, florsocker och vaniljsocker.
7. Dela kakan till två bottnar. Fukta dem eventuellt med lite likör. Bred på drygt ⅓ av ricottakrämen på den understa bottnen. Lägg  på  den  andra  bottnen och täck  den och  kanterna med resten av krämen. Strö på man-delhacket och förvara övertäckt i kyl tills det är dags att servera. Den kan gärna stå till nästa dag och safta till sig.
8. Servera tårtan  med  apelsinerna.  Strö gärna över några myntablad som garnering på apelsinerna.

ANNONS

NY KOKBOK! Mauds Lättlagade bufféer

Maud Onnermark är känd både som TV-kock, kokboksförfattare och chefredaktör på tidningen Matmagasinet. I hennes senaste bok, Lättlagade bufféer för årets alla festtillfällen får du goda recept som är enkla att följa, snabba att laga och garanterat goda!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar