Annons

Silltårta med dillpicklad lök

Silltårta med matjessill och dillpicklad lök blir uppskattad på midsommarens sillbord. Lätt att göra och förbereda.
Silltårta med dillpicklad lök. foto: Ulrika Pousette
Silltårta med dillpicklad lök blir alltid lika uppskattad. foto: Ulrika Pousette

Ingen midsommar utan silltårta

Den här silltårtan är ett måste till midsommar och perfekt för du kan förbereda  den i god tid. Ett av mina barn sa en dag: Mamma vad glad att jag har lärt mig äta sill.  Jag tror att den här tårtan har bidragit. Det var den de började med när de var små. Jag dillpicklar lök och garnerar med den och sedan är den ett gott inslag på sillbordet. Silltårtan passar även att servera som förrätt till en middag. Skär i snygga bitar och servera med en rädisa.

Annons

Silltårta med dillpicklad lök

Perfekt inslag på sommarbuffén. Den kan göras helt klar dagen före.
12 bitar
Tid: 35 minuter + 3 timmar i kyl
Botten
200 g kavring
75 g smör
Fyllning
4 gelatinblad
250 g kesella, 10 %
3 dl turkisk yoghurt eller gräddfil
2 burkar matjessill à 200 g
2 dl finskuren gräslök
nymald svartpeppar
Tillbehör
dillpicklad rödlök, se recept nedan
dill
Gör så här
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Kör kavringen till smulor i matberedare. Smält smöret och blanda det med smulorna.
2. Klä en form, ca 18×25 cm, med bakplåtspapper eller kläm fast papperet i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck ut smulorna i botten och ställ formen i kyl.
3. Blanda kesella och yoghurt. Tärna sillen fint.
4. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en liten kastrull eller i mikrovågsugn tillsammans med 2 msk av sillspadet. Blanda sedan ner lite av kesellablandningen och blanda därefter ner gelatinblandningen i resten av blandningen. Blanda ner gräslök och sillbitar. Vrid över peppar och smaka av om det behövs mer sillspad eller salt.
5. Häll fyllningen över kavringsbottnen och plana till ytan. Ställ i kyl för att stelna, minst 3 timmar. Det går bra att göra den dagen före.
6. Skär upp i bitar och garnera med den picklade löken och dillvippor.

Annons

Dillpicklad rödlök

Lite av den picklade löken garnerar silltårtsbitarna och resten serveras vid sidan om. Den är god till annat på midsommarbordet. Gör den gärna 1 dag i förväg.
1 burk
Tid: 10 minuter + några timmar
3–4 rödlökar
½ dl ättiksprit, 12 %
1 dl strösocker
1½ dl vatten
2 tsk dillfrön
Gör så här
1. Skala löken och skiva den tunt. Lägg den i en glasburk.
2. Koka upp ättiksprit, socker, vatten och dillfrön. Häll den varma lagen över löken. Låt stå minst ett par timmar men gärna över natten. Förvara i kyl.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar