Annons
Annons

Smördegstarteletter med rödbetor och fetost – goda till glöggen

Frasiga goda smördegstarteletter med rödbetor och fetaost passar utmärkt till glöggfesten.
Tarteletter med rödbeta och fetaost. Foto: Ulrika Pousette
Smördegstarteletter med rödbetor och fetaost. Foto: Ulrika Pousette

 

Gott till glöggen

Snart stundar glöggtider och det är inte alltid helt lätt att hitta något salt som passar till glöggfesten. Men testa mina rödbetstarteletter med lök, rödbetor och fetaost på rundlar av smördeg.

Annons
Annons

Det blev väldigt uppskattade när jag bjöd på dem. De passar också att servera på en buffé eller som förrätt. Du kan göra dem helt klara i förväg, men värm dem gärna så att de är lite ljumma när du ska servera. Men de är även goda rumstempererade. Välj en smördeg som innehåller smör, tyvärr finns det många sorter som inte är i närheten av smör trots namnet. Vill du förenkla så finns det färdigkokta rödbetor att köpa i grönsaksdisken.

Smördegstarteletter med rödbetor och fetaost

De kan göras helt klara i förväg och går bra att värma inför serveringen.
8–10 stycken
Tid: 45 minuter
500 g smördeg, färsk eller tinad
4–5 gula lökar
2 msk olivolja + till pensling
1 msk balsamvinäger
salt och nymald svartpeppar
¾ tsk torkad timjan
500 g kokta, skalade rödbetor
1 paket fetaost, 150 g
Till pensling och garnering
1 ägg, söndervispat
1 msk svarta sesamfrön
färsk timjan
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skala och skiva löken mycket tunt. Fräs löken riktigt mjuk i olivoljan. Tillsätt vinägern och låt den koka in. Smaka av med salt, peppar och timjan.
3. Skiva betorna mycket tunt.
4. Ta ut rundlar, 10–12 cm, av smördegen med utstickare eller skär runt ett kaffefat. Om du använder frysta plattor kan du behöva kavla ut dem något. Lägg rundlarna på plåt med bakplåtspapper. Använd en utstickare som är ca 1 cm mindre eller skåra med kniv en cirkel 1 cm in från kanten, men inte ända ner till plåten. Nagga i mitten på flera ställen men inte på kanten. Pensla kanten med ägg och strö över frön. Grädda dem 12–15 minuter till fin färg.
5. Lägg på lökfräset och täck med rödbetsskivorna. Pensla lätt med olja. Smula och strö över fetaosten.
6. Gratinera mitt i ugnen ca 6 minuter eller längre om de hunnit kallna. Garnera eventuellt med färsk timjan.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar