Annons

Sommarmeny med italiensk start och final

Bjud på bruschetta med tomat till förrätt, kantarellrisoni med tillbehör och en fräsch yoghurtpannacotta med vanilj och citron till färska hallon och nektariner. En meny som smakar sommar!

 

 

 

Tomatbruschetta med kronärtskocka. Foto: Christina Uhlin
Tomatbruschetta med kronärtskocka. Foto: Ulrika Pousette

Bruschetta med tomat och kronärtskocka
*
Kantarellrisoni med kött och rödlöksmarmelad
*
Yoghurtpannacotta med vanilj och citron serveras med hallon och nektarin

Annons

Veckans sommarmeny startar med fräsch tomatbruschetta. Förra året var jag i Toscana och hade halvpension. Bruschetta är typisk toscansk rätt. Varje middag startade med tomatbruschetta och jag tröttnade inte på det, utan njöt varje dag. Ja, fick ju en hel del annat gott också, men tomatbruschetta var alltid med på antipasto-menyn. Efter regnandet har kantarellerna börjat titta upp och det är verkligen en favoritsvamp.

Säsongens godsaker – tomater och kantareller

Här har jag gjort en variant på bruschetta med tomater och kronärtskocka. Får du tag på färska kronärtskockor är det förstås ännu godare. Du kan även utesluta dem, det blir gott ändå. Efter regnandet har kantarellerna börjat titta upp och det är verkligen en favoritsvamp som jag tycker är så fantastiskt god. Kantarellrisoni är basen till huvudrätten och den kan du servera som tillbehör till en grillad eller stekt köttbit, men den är också god att servera som vegorätt. Så här års frossar jag i alla goda bär och frukter och till dessert serverar jag yoghurtpannacotta som känns lätt och fräsch och passar till sommarens alla bär.

Annons

Bruschetta med tomat- och kronärtskocka

4 portioner
4 skivor surdegslevain
1 vitlöksklyfta
400 g cocktailtomater
1 burk marinerade små kronärtskockor (290 g)
ca 1 msk olivolja
1/2 kruka basilika
salt och nymald svartpeppar
Gör så här
1. Rosta brödskivorna i ugn eller i brödrost. Gnid in dem med halverad vitlöksklyfta och gnid även in skålen som du ska blanda i.
2. Halvera eller skiva tomaterna. Blanda dem med avrunna kronärtskockor, olivolja, hackad basilikablad. Salta och peppra. Fördela salladen på bröden. Ät och njut!

Annons
Färska kantareller sätter fin smak på det mesta. Foto: Ulrika Pousett
Färska kantareller sätter fin smak på det mesta. Foto: Ulrika Pousette

 

Kantarellrisoni med grillad oxfilé och rödlöksmarmelad. Foto: Ulrika Pousette
Kantarellrisoni med grillad oxfilé och rödlöksmarmelad. Foto: Ulrika Pousette

Kantarellrisoni med grillat kött

Risoni är pasta i risgrynsform. Här  har jag lagat risonin som en risotto men det går snabbare och smakar förstås pasta. Får du inte tag på färska kantareller kan du ta annan svamp eller från burk.
4 portioner
2 msk olivolja
300 g färska kantareller eller annan svamp
4 salladslökar
2 dl risoni
4–5 dl vatten
1 msk kycklingfond
1/2 tsk salt
nymald svartpeppar
2 dl finriven västerbottensost
50 g rucola
Tillbehör
grillad tourndedos eller annat nötkött
rödlöksmarmelad
Gör så här
1. Ansa svampen och dela stora svampar. Fräs dem i olivolja i en tjockbottnad gryta tills de blir mjuka.
2. Skiva salladslöken och låt den fräsa med mot slutet. Tillsätt risoni, 4 dl kokande vatten och kycklingfond eller buljongtärning. Lägg på lock och sjud under lock 10–12 minuter på svag värme tills pastan är kokt. Rör några gånger under tiden så att det inte fastnar i botten. Späd med mer vatten om det verkar torrt.
3. Tillsätt riven ost. Smaka av med salt. Peppra. Blanda ner rucolan precis före servering.

Annons

 

Rödlöksmarmelad

Den sötsyrliga smaken passar perfekt till köttet och kantarellrisonin. Kan göras flera dagar i förväg.
4 portioner
3 röda lökar
1 msk olivolja
3 msk vinäger
3 msk farin- eller strösocker
1 krm salt
Gör så här
Skiva löken tunt. Fräs den i oljan tills den mjuknar. Tillsätt vinäger och socker. Koka under lock 15 minuter. Rör någon gång under tiden.
Fortsätt koka utan lock på svag värme tills den börjar tjockna. Låt kallna.

Yoghurtpannacotta med vanilj och citron. Foto: Ulrika Pousette
Yoghurtpannacotta med vanilj och citron. Foto: Ulrika Pousette

Yoghurtpannacotta med vanilj och citron

Len pudding med god syrlig smak passar till de flesta frukter och bär.
4 portioner
2 gelatinblad
1 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
finrivet skal av en liten citron
3/4 dl strösocker
3 dl turkisk yoghurt
Tillbehör
200 g hallon
2 nektariner eller persikor tärnade
Gör så här
1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter.
2. Koka upp grädden med halverad och urskrapad vaniljstång samt finrivet citronskal.
3. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta i grädden. Tillsätt sockret och låt svalna.
4. Vispa ner yoghurten och häll upp i glas eller portionsformar. Låt stelna i kyl några timmar.
Garnera med hallon och nektariner.

Annons

 

 

 

 

 

Annons

 

 

 

 

 

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar