[caption id="attachment_4736" align="alignnone" width="1024"] Melon med parmaskinka - bästa kombinationen av sött och salt. Foto: Ulrika Pousette[/caption] I Malmö har vi sagolikt sommarvärme och jag längtar efter somrig mat. Den här veckan bjuder jag därför på en riktigt lättlagad helgmeny. Starten blir söt melon med läcker parmaskinka, sedan en fräsch sallad med snabbgravad lax som blir så god och som pricken över i en krämig senapssås. Till dessert bjuder jag en snabb citronpannacotta som passar lika bra till jordgubbar som till hallon. Önskar er alla en skön helg när det är dags! Somrig helgmeny Melon med parmaskinka * Halstrad snabbgravad lax med sommarsallad och senapssås * Snabb citronpannacotta Melon med parmaskinka 4 portioner Tid: 10 minuter 1 melon, t ex cantaloupe 8 skivor parmaskinka färsk basilika mild olivolja Gör så här 1. Halvera melonen och gröp ur kärnorna med en matsked. Skär melonen i 8 klyftor och skär sedan bort skalet. 2. Fördela melonklyftorna, skinkskivorna och några basilikablad på assietter. 3. Droppa över lite mild olivolja eller ställ fram oljeflaskan och låt var och en droppa på sin portion. [caption id="attachment_4737" align="alignnone" width="1024"] Snabbgravad lax med sommarsallad och senapssås. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Halstrad snabbgravad lax med sommarsallad och senapssås 4 portioner Tid: 45 minuter 750 g laxfilé, gärna mittbit 2 msk salt 2 msk strösocker olja till stekning nymald vitpeppar Sommarsallad ca 300 g sallad, gärna blandade sorter 200 g sugar snaps 200 g cocktailtomater 3 salladslökar 8 rädisor Senapssås 1 ägg 3 msk söt grovkornig senap 1 msk dijonsenap 1 msk vitvinsvinäger 1½ dl neutral rapsolja 2 krm salt lite nymald vitpeppar ¾ dl finhackad dill Gör så här 1. Skär bort skinnet från laxfilén. Skär laxen i ganska stora tärningar. 2. Blanda salt och socker i en bunke och lägg i laxen. Låt ligga i rumstemperatur 40 minuter. Obs: inte längre. Blanda om några gånger under tiden. 3. Lägg laxbitarna i en sil och spola sedan snabbt av dem med kallt vatten och låt dem rinna av. 4. Senapssås: Lägg ägget i kokande vatten och koka 3 minuter. Ta upp det och spola med kallt vatten. Gröp ur ägget med en tesked i en bunke. Tillsätt senap, vinäger och sedan oljan droppvis. Vispa eller kör med mixerstav till en tjock sås. Smaka av med salt, vitpeppar och finhackad dill. 5. Sallad: Skölj och ansa grönsakerna. Koka sugar snaps 30 sekunder och spola sedan i kallt vatten. Halvera tomaterna. Skiva salladslöken och rädisorna. Fördela allt på tallrikar eller fat. 6. Lax: Hetta upp en panna med lite olja och halstra laxen snabbt på het värme. Peppra. Fördela laxen på salladen och servera med senapssåsen. [caption id="attachment_4740" align="alignnone" width="1024"] Vanilj- och citronpannacotta med bär. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Vanilj- och citronpannacotta med bär 4 portioner Tid: 10 minuter + tid att stelna 1 vaniljstång rivet skal av 1 citron 3 dl vispgrädde 4 msk gelésocker multi Garnering och tillbehör 250 g hallon eller jordgubbar ev lite finstrimlat citronskal italienska mandelskorpor eller andra småkakor Gör så här 1. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna direkt i en kastrull. Lägg även i vaniljstången och citronskalet. Häll på grädde och gelésocker multi. 2. Koka upp gräddblandingen under vispning och låt koka 1/2 minut. Ta från värmen. Sila blandningen och häll upp den i glas. Låt stelna i kyl cirka 1 timme eller längre 3. Garnera med bär och eventuellt citronskal före serveringen.