Annons
Annons

Sparris med lättgjord hollandaise

Sparris med hollandaise är så gott och en riktig lyxrätt. Det här receptet på hollandaise är mycket lättgjort.
Nykokt sparris med hollandaise.
Nykokt sparris med hollandaise.

Idag  är det vårdagjämning och vad kan passa bättre än att fira den dagen med nykokt sparris och en hemgjord hollandaise. Sparrisen är verkligen ett vårtecken och finns nu från Europa i butikerna. Det dröjer än ett tag innan vi kan njuta av den svenska svenska sparrisen. Inte förrän i maj brukar den svenska dyka upp, men det beror naturligtvis på vädret. Det är mestadels den gröna sparrisen som odlas i Sverige. Jag gillar den gröna sparrisen och den behöver som regel inte skalas. Den vita däremot bör skalas.
Lättgjord hollandaise
Det här är min variant på hollandaise som är mycket lättgjord. Du behöver inte smälta smöret utan du använder rumsvarmt smör. Det blir så gott och den brukar inte skära sig. Den passar också utmärkt att servera till en kokt fiskbit. Vill du inte göra såsen så är det ju förstås också väldigt gott att servera sparris med ett gott smör smaksatt med citron. Eller bara brynt smör, det är också gott.

Sparris med lättgjord hollandaise

6 portioner
1 – 1 ½ kg sparris vit sparris eller 750 g–1 kg grön sparris
salt
lite pressad citron till den vita sparrisen
1 msk strösocker
1 msk smör
Hollandaisesås
3 äggulor
2 msk vatten
150 g rumsvarmt smör
2–3 tsk pressad citron
2 krm salt
nymald vitpeppar
Gör så här

Annons
  1. Skär bort den nedersta delen på sparrisstjälkarna. På den gröna sparrisen är det lätt att bryta av. Skala med potatisskalare bort det hårda skalet på den vita sparrisen börja strax under knoppen där fjällen slutar. Grön sparris behöver som regel inte skalas. Är den grov kan du skala den nedre delen.
  2. Koka upp vatten,  2 tsk salt/liter, lite pressad citron till vit sparris, 1 msk strösocker och 1 msk smör i en låg vid kastrull.  Lägg ner sparrisen och låt den sjuda sakta under lock tills den är mjuk cirka 10–15 minuter för vit sparris. Grön sparris tar 3–5 minuter att koka. Känn alltid med sticka och se till att den inte blir överkokt. Ta upp den och låt den rinna av på en handduk.
  3. Hollandaisesås: Vispa samman äggulor och vatten till en tjock kräm över hett vattenbad eller över svag värme.  När äggkrämen tjocknat, passa noga och vispa hela tiden, ta kastrullen från värmen och vispa ner det rumsvarma smöret klickvis. Smaka till sist av med pressad citron, salt och vitpeppar. Håll såsen varm över ljummet vattenbad fram till serveringen.

 

Annons

 

Annons

 

 

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar