Annons

Spenat- och salladssoppa med skinktoast

Ingefära och muskot blir en supergod smaksättning till spenat- och salladssoppan. Den är perfekt att göra om du har lite sallad och spenat som behöver tas om hand om.
Spenat-och salladssoppa med frasig ost- och skinktoast. Foto: Ulrika Pousette
Spenat-och salladssoppa med frasig ost- och skinktoast. Foto: Ulrika Pousette

Hoppas ni har haft en bra helg. Jag har varit i Malmö och här har det regnat så gott som hela helgen. Det var så trist, men passade ändå mig ganska bra att hinna i fatt därhemma, städa, tvätta och börja tänka på vad jag ska ha med mig på semestern. Jag räknar ner dagarna nu innan det är dags för semester nu på torsdag.

Annons
Annons

Spenat- och salladssoppa för regniga dagar
Har du kanske köpt hem sallad och tänkt att det är bra sommarmat, men när det är kallt och regnigt kan det passa bättre med en god och varm soppa. Spenat är ju vanligt att göra soppa av,  men det låter kanske lite konstigt att göra salladssoppa, men testa det funkar bra. I den här soppan har jag både spenat eller mangold och sallad och smaksätter med ingefära och muskot. De blir så gott! Sedan reder jag med äggulor och grädde till en len lunchsoppa. Ost- och skinktoast med dijonsenap är gott att servera till och gör det mättande. I stället för smörgåsgrill går det utmärkt att använda våffeljärn. Soppan är glutenfri och det funkar självklart bra med glutenfritt bröd om du bjuder glutenfritt.

Annons

Spenat- och salladssoppa med våffeltoast

4 portioner
Tid: 20 minuter
1 liter vatten
2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
1 bit skalad ingefära, ca 25 g
150 g spenat eller mangold
150 g sallad, t.ex. isbergssallad, romansallad
2 äggulor
1 dl grädde
ca 1 krm riven muskotnöt
Tillbehör
ost- och skinktoast med dijonsenap
Gör så här
1. Koka upp vatten, buljongtärningar och ingefäran delad i två bitar.
2. Skölj och strimla mangold och sallad. Låt mangoldstjälkarna koka i buljongen ca 5 minuter.
3. Tillsätt bladen och salladen och koka ytterligare 3 minuter. Ta upp ingefäran.
4. Vispa samman äggulor och grädde i en föruppvärmd skål. Häll den heta soppan över och smaka av med muskot och om det behövs salt.
5. Ost- och skinktoast: Beräkna 2 bröd- och ostskivor samt 1 skiva kokt eller rökt skinka per portion. Hetta upp våffeljärnet. Bred dijonsenap på brödskivorna. Täck med ost, skinka, ost och till sist den andra brödskivan. Kläm ihop den i våffeljärnet och grädda den lätt gyllenbrun, cirka 1 minut.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar