Annons

Stekt skrei med champinjon- och skinkfräs och blomkålspuré med citron

Stekt skrei med skink- och champonjonfräs och blomkålspuré med citron.
Stekt skrei med skink- och champonjonfräs och blomkålspuré med citron.

Hoppas ni alla har haft en skön helg. Själv har jag åkt runt för att hitta kök, golv och kakel till min stuga i Norrland som jag håller på att bygga ut. Det tog tid och kraft , så till middag i lördags blev det en lättlagad skreirätt med lite av vad som fanns hemma.
Högsäsong för skrei
Det är högsäsong för skrei och i min butik hade de dessutom ett mycket bra bra pris. Så passa på nu för säsongen är snart slut. Skrei är en torsk som lever uppe vid Barents hav och sedan simmar ner till norska kusten för att leka. Den är fast och vit i köttet. Skrei är en mycket god fisk, tycker jag, och det finns oändliga sätt att laga den. Här har jag stekt den och kombinerat den med ett fräs av champinjoner, lök och kallrökt skinka. Till det serverade jag gröna ärter och en god blomkålspuré med citron. Det passade jättebra till. Självklart kan du bara servera ett gott potatismos också. Men att göra mos av blomkål är väldigt gott och kalorisnålt. Genom att koka blomkålen i mjölk och använda den till purén, så blir den mycket krämig och god trots att jag inte tillsätter något extra fett.
Önskar er alla en fin start på veckan!

Stekt skrei med skink- och champinjonfräs och blomkålspuré med citron

4 portioner

Annons

4 bitar skrei- eller torskrygg, 750 g
2 tsk salt
smör till stekning
Skink- och champinjonfräs
400 g champinjoner
2 små gula lökar
smör till stekning
100 g kallrökt skinka
Blomkålspuré
1 stort blomkålshuvud
2 dl mjölk
finrivet skal och saft av 1/2–1 citron
salt och peppar
Tillbehör
gröna ärter
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150°. Salta fisken runt om.
2. Blomkålspuré: Ansa och dela blomkålshuvudet i mindre bitar och koka dem mjuka i mjölk. Passa noga mjölken kokar lätt över. Häll sedan av och spara mjölken. Mixa blomkålen med mixerstav och späd med den sparade mjölken till lagom konsistens. Smaka av med finrivet citronskal, pressad citron, salt och peppar.
3. Skink- och champinjonfräs: Skiva champinjoner och hacka löken. Stek i smör tills svampen fått fin färg. Skär skinkan i små bitar och tillsätt den och låt den fräsa med en liten stund.
4. Hetta upp smöret och stek fiskbitarna snabbt först med köttsidan och sedan på skinnsidan. Ställ in dem i ugnen, ca 10 minuter tills fiskbitarna är klara och innertemperaturen är 42°. Du kan givetvis steka färdigt dem i pannan också.
5. Koka ärterna och servera fisken med ärter, varmt svampfräs och varm puré.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar