Annons

Studenttårta eller prinsesstårta

Ser ut som en studentmössa men smakar som en prinsesstårta och är ljuvligt god och den är alls inte svår att göra.
Studenttårta som ser ut som en studentmössa, men smakar som en prinsesstårta . Foto: Pepe Nilsson
Studenttårta smakar som en prinsesstårta. Foto: Pepe Nilsson

Så här års är det mycket som ska firas och då ska det vara tårta. Prinsesstårta är mångas favorit men här har jag gjort den i form av en studentmössa. Det är också lätt att leka och göra till exempel en sommarhatt.
Samma recept till prinsesstårta
Bottnarna blir väldigt luftiga och fina, men självklart kan du köpa färdiga bottnar för att förenkla. Vill du hellre göra en prinsesstårta färgar du i stället marsipanen grön och gul karamellfärg. Det blir inte så fint med enbart grön färg, då blir den lite väl skrikigt grön. Men du kan ju också göra den rosa eller gul. Det finns också färgade marsipanlock att köpa.
Köp på nätet
Om du inte hittar svart eller mörkblå färg så finns det att köpa på nätet. I Stockholm har också bland annat Stockholms Eter- och Essencefabrik på Wallingatan blå och svart karamellfärg.
Bottnarna blir väldigt luftiga och fina, men självklart kan du köpa färdiga bottnar för att förenkla.

Annons

Annons

 

Studenttårta eller prinsesstårta

10–12 bitar
Botten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Vaniljkräm
2 gelatinblad
2 dl mjölk
2 äggulor
2 msk strösocker
2 msk majsstärkelse
1  vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Fyllning
1 dl Vispgrädde
1 dl hallonsylt
Garnering
400 g marsipan
10 droppar karamellfärg i gult, svart och mörkblå
1/2 dl florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Botten: Vispa ägg och socker tills det blir ljust och riktigt pösigt. Blanda mjölsorterna och bakpulver och sikta ner i smeten. Blanda väl. Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen ca 35 minuter, prova med sticka att kakan är klar. Låt tårtbottnen svalna något innan du stjälper upp den.
3. Vaniljkräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda mjölk, äggulor, socker, majsstärkelse och eventuellt vaniljstång (halverad och urskrapad) i en kastrull. Sjud till en tjock kräm över svag värme, ta upp och krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i krämen. Ta från värmen och kyl i vattenbad under lock. Tillsätt vaniljsocker om du använder det. Vispa all grädde och blanda 2/3 med den kalla krämen.
4. Fyllning: Dela tårtbottnen i 3 delar. Bred hallonsylt på första lagret och vaniljkrämen på det andra. Bred resten av den vispade grädden på tårtan och lite runt kanterna. Ställ kallt.
5. Garnering: Kavla marsipanen mellan bakplåtspapper, gärna av flergångstyp. Kavla tunt till en stor rundel. Lägg marsipan över tårtan med hjälp av det ena papperet. Dra ner vid kanterna med en bred palett eller kniv. Skär bort överflödig marsipan.
6. Färga en liten bit med gul karamellfärg. Gör en liten kula och platta till den. Färga eventuellt en liten bit mörkt blå. Färga resten svart och kavla en lång remsa som räcker runt hela tårtan. Skär kanterna jämna. Lägg bandet runt mössan. Kavla ut på nytt med resterna och skär till en skärm och tryck dit den. Tryck fast den gula lilla knappen och sedan en liten cirkel av mörkblå eller svart marsipan. Om det inte vill fästa kan du stryka med lite äggvita först. Pudra med själva mössan med florsocker strax före serveringen.

ANNONS

NY KOKBOK! Mauds Lättlagade bufféer

Maud Onnermark är känd både som TV-kock, kokboksförfattare och chefredaktör på tidningen Matmagasinet. I hennes senaste bok, Lättlagade bufféer för årets alla festtillfällen får du goda recept som är enkla att följa, snabba att laga och garanterat goda!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar