Annons

Tomat- och fetaostpaj med kalamataoliver

Tomatpaj med fetaostkräm, oliver och gräslök. Foto: Ulf Svensson
Tomatpaj med fetaostkräm, oliver och gräslök. Foto: Ulf Svensson

Hoppas du njuter av alla goda tomater som finns just nu. Här kommer en av mina favoritpajer med tomater. Den är så god och perfekt om du ska ha gäster, den passar som förrätt, på buffé eller som ensamrätt med en sallad. Det spröda pajskalet gör jag med lite grovt mjöl, det blir så gott. Men du kan givetvis göra det med enbart vetemjöl. Pajskalet gräddas för sig och sedan fyller jag det med en lättgjord fetaostkräm och toppar med skivade tomater, kalamataoliver och klippt gräslök. Om du inte vill ha det helt vegetariskt kan du servera lufttorkad eller kallrökt skinka till pajen, det passar jättebra.

Tomat- och fetaostpaj med kalamataoliver

1 paj, 4-6 portioner

Annons
Annons

Pajdeg
1 dl grahamsmjöl eller rågmjöl
2 dl vetemjöl
1 krm salt
125 g smör
1 msk vatten

Fyllning
150 g fetaost
1 burk kesella, 250 g (10%)
7 tomater gärna blandade färger
1 dl små kalamataoliver
klippt gräslök eller några skivade salladslökar
Tillbehör
Blandad sallad gärna med lite rucola

Gör så här
1. Finfördela smöret i mjölet och saltet, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. Du kan också nypa ihop degen med fingertopparna. Tryck ut den i en form 24–26 cm i diameter. Ställ  formen i kyl minst 30 minuter.
2. Sätt under tiden ugnen på 225°. Nagga och grädda pajskalet ca 15 minuter mitt i ugnen.
3. Mosa fetaosten och blanda den med kesella till en kräm. Bred ut ostkrämen i det avsvalnade pajskalet.
4. Skiva tomaterna och lägg dem på ostkrämen. Strö över oliver och garnera med klippt gräslök.

Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar