Annons

Tomatsoppa med bönor och bananpannkaka till dessert

Bjud på en värmande och matig tomatsoppa och till dessert bananpannkakor med apelsin och chokladsås.
Tomatsoppa med bönor och basilika. Foto: Per-Erik Berglund
Tomatsoppa med bönor och basilika. Foto: Per-Erik Berglund

Billiga veckan fortsätter. Vinterkylan verkar ha lagt sig över oss och vad kan passa bättre än en värmande soppa. I dag blir det en matig tomatsoppa som jag gör med burktomater. Tänk på att det är skillnad på tomater och tomater. Jag föredrar Muttis finkrossade Polpa. De kan vara någon krona dyrare än andra märken, men väl värt priset. Titta bara på färgen och sedan har de en fin söt smak. Jag mixar ner vita bönor i min tomatsoppa, det gör den så fint krämig och god. Dessutom blir det mer mättande. Soppan är helt vegetarisk och glutenfri. Sedan blir det en dessert med bananpannkakor. Perfekt att göra om du har bananer som börjar bli övermogna. Pannkakorna håller många dagar i kylen och kan även passa som matigt mellanmål. Apelsin är gott att servera till och för att göra det lite extra festligt serverar jag här med chokladsås. Den gör du enkelt med kakao, vatten och socker. Det blir mer än vad som går åt, eftersom det är svårt att göra en mindre sats. Chokladsåsen håller flera veckor och kan användas till drickchoklad också.

Annons

Tomatsoppa med bönor och basilika

Bönorna bidrar till bra mättnadskänsla och ger fin krämig konsistens till soppan.
4 portioner
Tid: 25 minuter
2 gula lökar, ca 200 g
2–3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 burkar finkrossade tomater, à 400 g
2 tomatburkar vatten, 8 dl
½ kruka basilika
ca 1½ tsk salt
ev ½ tsk chiliflakes
1 tetra vita bönor, 380 g
nymald svartpeppar
Tillbehör
knäckebröd
Gör så här
1. Hacka lök och fräs den mjuk i olivolja tillsammans med pressad vitlök i en stor gryta.
2. Tillsätt tomaterna och 2 tomatburkar vatten (8 dl), några späda stjälkar basilika med bladen, spara blad till garnering, salt och chiliflakes. Låt sjuda cirka 15 minuter under lock.
3. Skölj av bönorna i ett durkslag. ­Spara eventuellt några bönor till garnering och tillsätt resten i soppan. Mixa soppan, den behöver inte vara helt slät men bönorna bidrar med fin konsistens när de mixas. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Garnera med bönor och basilikablad.

Annons
Annons
Bananpannkak med apelsin och chokladsås. Foto Per-Erik Berglund
Bananpannkak med apelsin och chokladsås. Foto Per-Erik Berglund
Annons

Bananpannkaka med chokladsås och apelsin

Bananpannkakorna passar att servera som dessert efter soppan eller som mellanmål. Det blir säkert chokladsås över, men den kan sparas flera veckor i kylen
4 portioner
Tid: 20 minuter
2 mogna bananer, 300 g
2 dl havregryn
2 ägg
2 krm salt
smör till stekning
Chokladsås
1 dl kakao
1 dl strösocker
1 dl vatten
Tillbehör
2 apelsiner
Gör så här
1. Chokladsås: Vispa samman kakao, socker och vatten i en liten kastrull. Koka upp och låt sjuda  3–5 minuter, rör om under tiden. Låt svalna.
2. Skala bananerna och mosa dem med en gaffel.
3. Blanda moset med havregryn, ägg och salt. Hetta upp smör i en stekpanna eller plättlagg. Klicka ut smeten till 8 små pannkakor. Stek dem på medelvärme några minuter på varje sida.
4. Servera pannkakorna med chokladsås och apelsin i bitar.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar