Annons
Annons

Tomatsoppa med bönor och basilika

Tomatsoppa med bönor och basilika - god, matig och dessutom billig.
Tomatsoppa med bönor och basilika. Foto: Per-Erik Berglund
Tomatsoppa med bönor och basilika. Foto: Per-Erik Berglund

Tomatsoppa enkelt och gott

Så är vi tillbaka till den riktiga vardagen och riktiga oxveckor för nu är det länge tills det blir helgdagar igen, Påsken infaller inte förrän i mitten av april i år. Men jag själv hoppas på att få sportlov i alla fall innan det är påsk.
Vet inte vad ni tycker, men jag tycker det kan kännas bra att vara tillbaka till vardagen med de vanliga rutinerna. I dag blir det en matig tomatsoppa som jag gör med burktomater. Det är väldig stor skillnad på tomater och tomater. Jag föredrar Muttis finkrossade Polpa. De kan vara någon krona dyrare än andra märken, men väl värt priset. Titta bara på färgen och sedan har de en fin söt smak. Gör en egen provsmakning med olika märken av krossade tomater därhemma så får du se. Det har jag gjort och jag kan säga att redan på färgen ser man skillnad.

Annons

Bönor ger fin konsistens och mättnad

Jag mixar ner vita bönor i min tomatsoppa, det gör den så fint krämig i konsistensen och god. Dessutom blir det mer mättande. Soppan är helt vegetarisk och glutenfri. Det går bra att dubbla satsen och frysa in soppen. Skål och kopp kommer från Sthål.

Annons
Tomatsoppa med bönor och basilika. Foto: Per-Erik Berglund
Tomatsoppa med bönor och basilika. Foto: Per-Erik Berglund
Annons

Tomatsoppa med bönor och basilika

Bönorna bidrar till bra mättnadskänsla och ger fin krämig konsistens till soppan.
4 portioner
Tid: 25 minuter
2 gula lökar, ca 200 g
2–3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 burkar finkrossade tomater, Mutti à 400 g
2 tomatburkar vatten, 8 dl
½ kruka basilika
ca 1½ tsk salt
ev ½ tsk chiliflakes
1 tetra vita bönor, 380 g
nymald svartpeppar
Tillbehör
bröd
Gör så här
1. Hacka lök och fräs den mjuk i olivolja tillsammans med pressad vitlök i en stor gryta.
2. Tillsätt tomaterna och 2 tomatburkar vatten (8 dl), några späda stjälkar basilika med bladen, spara blad till garnering, salt och chiliflakes. Låt sjuda cirka 15 minuter under lock.
3. Skölj av bönorna i ett durkslag. ­Spara eventuellt några bönor till garnering och tillsätt resten i soppan. Mixa soppan, den behöver inte vara helt slät men bönorna bidrar med fin konsistens när de mixas. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Garnera med bönor och basilikablad.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar