Annons

Ugnspannkaka med bacon och äpple, vitkålssallad

Starta veckan med en lättgjord ugnspannkaka med bacon och äpple serverad med lingonsylt och vitkålssallad. Gott och billigt.
Ugnspannkaka med bacon och äpple. Foto: Per-ERik Berglund
Ugnspannkaka med bacon och äpple. Foto: Per-Erik Berglund

Helgerna är över och nu har vi vad man brukar kalla oxveckor framför oss. Inga helger och lediga dagar förrän det är påsk. Men här i Stockholm kan jag nu skymta att det finns en sol bakom det tjocka molntäcket som legat över oss sedan före jul. Det känns härligt, vi ser också att ljuset är på väg tillbaks och det blir ljust tidigare på morgonen.

Budgetvecka

Det brukar också vara tomt i plånboken så här efter julfirandet. Så den här veckan bjuder jag på riktiga budgeträtter, ni kommer att få en ny rätt varje dag. Billiga och goda rätter. I snitt kostar de inte mer än 20 kronor per portion. Det får man inte ens en kopp kaffe för. Det här är rätter som också kan förberedas dagen innan och bara värmas. Kan passa bra så här när man jobbar hemma och kanske till och med ha skolbarn hemma som också behöver mat. Det är bra att bara kunna värma maten. Jag kom också på att det här är rätter som man kan ta med färdiglagade till fjällstugan.

Ugnspannkaka så enkel att göra

Jag startar veckan med en god ugnspannkaka. Det är så enkelt att göra och blir så gott, den brukar gillas av både stor och liten. Jag gör den med bacon som ger mycket smak och gör det enkelt. Sedan skivar jag ett äpple tunt och lägger på det passar så bra till. Lingonsylt vill jag gärna ha till. Men om du inte har det hemma så får du också ett recept på hur du enkelt gör egen sylt med ett paket frysta lingon. Det blir billigare än att köpa färdig sylt.

Annons

Vitkålssallad som håller hela veckan

Passa på och gör en stor sats vitkålssallad som håller fint hela veckan. Vitkål är rik på C-vitamin och billig råvara. Recept längst ner i inlägget.

Annons

Önskar er alla en fin vecka och en bra start på 2021!

Ugnspannkaka med bacon och äpple

Äppelskivor blir gott på pannkakan.
4 portioner
Tid: 30 minuter
1 paket bacontärningar, 140 g
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 stora ägg
bakplåtspapper
1–2 äpplen
Tillbehör
lingonsylt, morotsstavar,vitkålssallad, se recept nedan
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250°.
2. Fördela baconet i en ugnslångpanna 30×40 cm klädd med bakplåtspapper. Stek mitt i ugnen ca 5 minuter.
3. Vispa samman mjöl, salt och hälften av mjölken till en smet. Tillsätt resten av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa ner äggen. Häll smeten i ugnslångpannan. Kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor. Lägg dem ovanpå smeten.
4. Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter tills den får fin färg. Skär den i portionsbitar och servera med lingonsylt, vitkålssallad och morotsstavar.

Annons
Egen lingonsylt går snabbt och är enkelt att göra. Foto: Per- Erik Berglund
Egen lingonsylt går snabbt och är enkelt att göra. Foto: Per- Erik Berglund

Lingonsylt

Om du inte har lingon hemma så är det mycket mer prisvärt att köpa frysta lingon och koka en egen burk i stället för att köpa färdig sylt.
1 burk
15 minuter
1 paket frysta lingon, 225–250 g
1 dl vatten
1 dl strösocker
Gör så här
1. Koka upp lingonen med vattnet, koka ca 5 minuter utan lock. Skumma. Tillsätt sockret och koka ytter- ligare några minuter utan lock.
2. Häll upp på ren burk och förvara i kyl.

STor sats vitkålssallad räcker till många portioner. Foto: Per- Erik Berglund.
Stor sats vitkålssallad räcker till många portioner. Foto: Per- Erik Berglund.

Vitkålssallad

Gör en stor sats vitkålssallad som är fullproppad med C-vitaminer och håller sig fint i kylskåp flera dagar.
8 portioner
Tid: 20 minuter
800–900 g vitkål
1 paprika
Senapsdressing
1 msk dijonsenap
2 msk vinäger
1 dl olja
1 vitlöksklyfta, pressad
3 krm salt
nymald svartpeppar
Gör så här
1. Skär bort rotstocken på kålen. Strimla vitkålen och paprikan fint.
2. Vispa samman senap och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under vispning. Smaksätt med vitlök, salt och peppar. Blanda väl och förvara i kylskåp.

Annons

Tips!

Det går bra att finstrimla vitkål med en osthyvel.

 

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar