Annons

Vandring i Peru

Jag har vandrat i Peru och delar med mig av några av mina upplevelser från turen.
Machu-Picchu sett från ovan.

För er som missat så har jag gjort mitt livs vandringresa. Jag kom hem sent i lördags, men tiden här hemma har gått åt till att tvätta och försöka komma i fatt med jobbet. Många är också nyfikna och vill höra om min resa, så ett antal gånger har jag också berättat om den. Nu lever jag på de härliga reseminnena. Här ska ni som vill få se en del från min resa.

Inkaleden i Ahobambadalen

Jag har varit i Peru och vandrat i Inkafolkets fotspår och bestigit riktigt höga berg och slutmålet var sedan Machupicchu. Vi har vandrat en speciell inkaled i Ahobambadalen där endast cirka 150 personer  får tillstånd att gå per år till skillnad från t ex Salkantay rail som hundratals går varje dag. Det är just det som har varit en del av tjusningen, att det bara varit vi och naturen, ja det har varit en helt underbar resa med så många fina upplevelser, men även ganska jobbig. Det känns tungt när man ska vandra uppåt och är på över 4000 meter, då är pulsen riktigt hög och det är inte lika lätt att syresätta blodet och huvudet känns tungt.

God mat och enkelt boende

Vi var en liten grupp, bara 7 personer och 3 guider, kändes lyxigt med en sån liten grupp, men vi har tältat och bott i enkla boenden. Vi hade egen kock med assistent med oss, så det blev lyxigt att få frukost, lunch och middag framdukad varje dag. Jag var imponerad vilken fin och god mat de lagade med så primitiva förhållanden. Alla hade inte samma matlust som jag, men jag är ju tränad att äta. Vi hade också hästförare som reste och fällde våra tält och även transporterade den tyngsta packningen. Vädret var strålande om än  kallt på natten, men tack och lov slapp vi snö och regn, som annars är vanligt. Vår inhemske guide hade aldrig varit med om så fint väder på den här turen. Så att vädergudarna var med oss känner jag mig väldigt tacksam för. Det är skillnad att vandra i solsken och i regn, det vet jag. I 5 dagar var vi borta från all kontakt med andra människor och mobilmaster. Ganska skönt faktiskt, att ha tid att reflektera och bara lyssna till naturens ljud mitt bland de höga bergen.

Annons

Ahobambadalen

Den som vill se lite kan titta på mina bilder här nedan.  Du kan också titta på Landgång på SVTPlay där Anne Lundberg och Paul Svensson gjorde samma tur i Ah0bambadalen som jag. Det var när jag själv såg programmet som jag blev inspirerad och anmälde mig till resan. Det är något visst att bestiga höga berg och i grupp klarar man mer än man tror.

Annons
Stadsdelen Miraflores i Lima vid Stilla havets brusande vågor.

Resan började med ett par dagar i Lima, som var en trevlig storstad med mycket trafik. I utkanten låg Miraflores en välmående del med många hotell och bra restauranger.

Annons
Risrätt med skaldjur på restaurang Panchita i Miraflores.
En annorlunda ceviche med kokos och på toppen ligger en skiva rocoto, en god och fruktig chilivariant med hetta.
Odlingsterasser från Inkariket i heliga dalen utanför Cusco. Här odlade man potatis, quinoa, chili med mera.
Längst ner tusentals saltbassänger där man utvinner naturligt salt som rinner fram ur en källa i berget.
Potatis i olika former och färger på marknaden i Cusco.
Annons

Visste ni att potatisen härstammar från Peru och det var många former och färger på potatatis som jag aldrig sett tidigare.

Innan själva vandringen gjorde vi turistbesök och fick bland annat lära oss mer om traditionen med alpacka-ull. Här är jag iklädd typisk peruansk hatt och försöker mata en baby-alpacka.
Första vandringsdagen med berget Salkantay i bakgrunden som vi ska runda.
En av de vackra glasiärsjöarna bland bergen. Vackert men vattnet är riktigt kallt.
Första tältplatsen med snötäckta Salkantay .
Annons
Många guniga broar och inget för höjdrädda.
Nöjda medvandrare efter att ha klättrat över bergskammen på 4 700 m ö h.
I de här små stenhusen utan fönster bor Lucilla, en 73-årig kvinna långt långt från andra hus och människor. Hon äger marken och tack vare henne fick vi vandra längs den gamla inkaleden.

Husen är byggda enligt gammal tradition men är bara drygt 20 år gamla. De gamla husen förstördes i ett jordskred. Här har hon sina hästar och kor och i forsen kan hon fånga foreller. Men det är otroligt att tänka sig att hon bor här året om. När det är snö kan hon ha svårt att ta sig någonstans.

Lomo saltado – en typisk peruansk kötträtt vi blev bjudna på under vandringen. Nästan som en wokrätt men på peruanskt vis även med potatis.
Annons
Jag försöker förstås lära mig mer om peruansk matlagning av vår lägerkock.
En outforskad inkaby längs leden.
Efter de höga bergen vandrade vi ner i regnskogen och bodde på en ekologisk farm. Det här var nog de godaste bananer jag någonsin ätit.
Nyskördade kaffebär. Varje bär skördas för hand och i varje bär ligger två bönor som sedan ska skalas, torkas och fermenteras innan de är färdiga för rostning.
Kaffebönor färdiga för rostning.
Annons
Nyskördad avokado så mycket större än de vi är vana med. Konsistensen var otroligt krämig och god.
Nu är målet nära.
Gruppen firar med en Piscosour, både att vi nått målet och att det var min födelsedag.
Vilken känsla att stå uppe vid solporten och titta ner på Machupicchu.

 

Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar