Annons

Varmrökt laxfilé med ljummen linssallad och selleripuré

Varmrökt lax med linsssallad och selleripuré.

Jag gillar varmrökt lax och linser och tycker att det är bra mat. Det här  är en relativt karlorisnål rätt som innehåller bra med fibrer och nyttiga fetter. Här serverar jag den varmrökta laxen med en god ljummen sallad av små svarta linser, belugalinser. De är supergoda tycker jag och ger ett fint tugg.  Till detta gör jag en len selleripuré som smakmässigt passar bra till både lax och linser. Den lena konsistensen blir också en fin kontrast till linserna.

Annons

Tips!
Koka en stor sats linser när du ändå kokar och frys in lagom stora påsar. Så har du alltid ett snabb och bra tillbehör till kött eller fisk eller fint vegoalternativ.

Annons

Varmrökt laxfilé med ljumma linser och selleripuré

Selleripuré
1 rotselleri, ca 800 g
½ citron
2 tsk olivolja
salt och peppar
Belugalinser
2 dl svarta belugalinser
1 schalottenlök
1 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
ca 150 g cocktailtomater
Tillbehör
4 bitar varmrökt lax med skinn, 600 g
ärtskott, färska örter eller krasse

Gör så här
1. Skala sellerin och skär den i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Pressa i citronsaften. Koka under lock tills de är mjuka, ca 15 minuter. Häll av men spara en del av kokvattnet.
2. Mixa selleribitarna och späd med kokvattnet till en lagom tjock puré. Tillsätt olivoljan och smaka av med salt och nymald peppar.
3. Skölj linserna och koka dem 15–20 minuter. Häll av överbliven vätska. Blanda dijonsenap, vinäger och olja. Häll blandningen över linserna. Halvera tomaterna och blanda ner dem. Smaka av med salt och nymald peppar.
4. Servera purén och linserna tillsammans med laxen. Garnera med ärtskott, örter eller krasse..

Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar