Annons

Västerbottenslax med romsås, svartkål med linser

Bjud på laxfilé med frasig och smakrik västerbottensostpanering ihop med smakrika linser, kål och krämig romsås. Till dessert ingefärspäron med en kolasås som är svår att motstå.
Västerbottenslax med romsås och svartkål med linser. Foto:Christina Uhlin
Västerbottenslax med romsås och svartkål med linser. Foto:Christina Uhlin

Helgmeny

Västerbottenslax med romsås och svartkål med linser
*
Citron- och ingefärspäron med kolasås

I veckans helgmeny bjuder jag på en av mina egna favoriter med lax. Det blir laxfilé i festfin västerbottensklädsel ihop med smakrika linser, kål och krämig romsås. Enkelt att laga och väldigt gott, västerbottensosten och lax är smaker som gjorda för varandra. Den här veckan verkar det dessutom lätt att hitta färsk hel laxfilé till mycket bra pris. Om du köper en hel laxsida så kan du frysa in det som inte går åt i portionsbitar. Det är perfekt att ha i frysen. Tänk bara på att packa väl och eftersom laxen är fet så håller den inte alltför länge i frysen, ca 1–2 månader. Ett tips till menyn är att du kan förbereda allt någon timme före middagen, så kan du bara värma alltsammans inför servering.
Svartkål en favorit
Till laxen serverar jag en krämig romsås och fräst svartkål med belugalinser, små svarta linser. En god kombination i hop med salladslök och ugnsstekt klyftpotatis smakar också gott till.

Annons
Annons
Svartkål en favorit. Foto TT/Shutterstock.
Svartkål en favorit. Foto TT/Shutterstock.

Förföriskt god kolasås 
Till dessert passar ingefärspäron med en kolasås som är svår att motstå. Även den desserten kan stå klar i förväg. Tänk på att koktiden för päronen varierar mycket på grund av mognad, storlek och sort. Prova med sticka att de är mjuka.

Jag önskar er alla en fin helg när det är dags!

Västerbottenslax med romsås och svartkål med linser

Gott och festligt med västerbottenspanerad lax och romsås.
4 portioner
TID: 40 minuter
4 bitar skinn- och benfri laxfilé, 600 g
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
vetemjöl
1 söndervispat ägg
ca 150 g finriven västerbottensost
smör till stekning
Svartkål med linser
1½ dl belugalinser
1 stånd svartkål, ca 300 g
4 salladslökar
2 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar
Romsås
2 dl crème fraiche
50 g rom t ex lax-, sik- eller löjrom
½ dl hackad dill
½ dl klippt gräslök
lite nymald vitpeppar
Tillbehör
ugnsstekt klyftpotatis
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Svartkål med linser: Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen. Låt dem rinna av. Ansa och skölj kål och salladslök. Strimla kålen ganska fint och skiva salladslöken. Fräs kålen och salladslöken i oljan några minuter. Tillsätt linserna och smaka av med salt och peppar. Värm inför serveringen.
3. Romsås: Vispa crème fraichen. Blanda ner rom, dill och gräslök. Smaka av med lite peppar och eventuellt lite salt.
4. Salta och peppra laxbitarna och vänd runt om i vetemjöl, sedan i söndervispat ägg och till sist i den rivna osten. Hetta upp smör i en stekpanna och stek laxen ca 2 minuter på varje sida på medelstark värme. Hit kan förberedas.
5. Sätt in laxen mitt i ugnen, 5–10 minuter tills den känns färdig och genomstekt. Tiden kan bli något längre om fisken hunnit kallna. Servera laxen med svartkålen, såsen och klyftpotatis.

Annons
Citron- och ingefärspäron med kolasås och lingon. Foto: Christina Uhlin
Citron- och ingefärspäron med kolasås och lingon. Foto: Christina Uhlin

Citron- och ingefärspäron med kolasås

Vill du förbereda så är det här en utmärkt dessert där allt kan stå färdigt i god tid. Servera gärna med några lingon och lättvispad grädde.
4 portioner
TID: 30 minuter
1 bit färsk ingefära, 20 g
7 dl vatten
1½ dl strösocker
rivet skal och saft av 1 ekologisk citron
Kolasås
2 dl vispgrädde
1 dl muscovadosocker, ljust eller mörkt
½ dl ljus ekologisk sirap
Tillbehör
lättvispad grädde
några frysta lingon
Gör så här
1. Skala ingefäran och skiva den. Koka upp vatten, socker, ingefära, rivet skal och saft från citronen i en kastrull som rymmer päronen.
2. Skala päronen och skär av lite längst ner så att de kan stå. Lägg ner dem i lagen och sjud under lock tills de är mjuka, 20–30 minuter, prova med sticka. Låt dem kallna i lagen. Förvara svalt.
3. Kolasås: Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda ca 10 minuter utan lock. Kyl såsen. Hit kan förberedas flera dagar i förväg.
4. Servering: Ta upp päronen ur lagen och servera dem med rumstempererad kolasås och lättvispad grädde. Garnera med några lingon.

VARMRÄTT

Annons

Terras do Cigarrón Godello 2019, Spanien
Nr 2346, 99 kr.
Smakrikt, vitt vin med drag av saftiga päron, örter och en limeliknande fräschör.
ALKOHOLFRITT

Maglehem n:o 4, Sverige
Nr 11575, 48 kr (63 cl).
Ekologisk äppelmust med ton av honung, avrundad sötma och bra friskhet.

DESSERT


Bacalhoa Moscatel de Setúbal 2017, Portugal
Nr 8011, 109 kr.
Starkvin med angenäm sötma, lätt knäckiga toner, inslag av torkad frukt och citrusskal.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar