Annons

Vattlingon – bevara lingonen i vatten

Vattlingon ett gammalt sätt att bevara lingon. Så gott att äta med socker och lättvispad grädde eller som tillbehör till kött.
Lingon på flaska med vatten. Foto: Pepe Nilsson
Lingon på flaska med vatten. Foto: Pepe Nilsson

Jag älskar lingon och försöker alltid plocka så att jag har för hela året. I helgen var jag uppe i Norrbotten och plockade lingon, tyvärr var det inte så gott om dem i år. Fick bara ihop ett par liter. Men en liten flaska vattlingon blir det. Visste du att man kan bevara lingonen i en flaska med vatten? Det är ett gammalt sätt att bevara lingonen och det är så enkelt. Det är bara lingon och vatten. Tack vare att lingon innehåller bensoesyra som är ett naturligt konserveringsmedel håller de sig i flera månader om de förvaras svalt. Det brukar vara trevligt att ta fram dem till jul. Jag tycker det är gott att servera dem med socker och lättvispad grädde. Men du kan också servera dem till kötträtter.

Annons

Så här gör du vattlingon:

Diska flaskan ordentligt och låt den torka i ugnen vid 100° och sedan svalna. Fyll flaskan med rena oskadade bär. Fyll sedan på med rent kallt vatten. Förslut och ställ svalt minst några veckor.

Annons

 

Är du sugen på en dessert med lingon som du kan göra snabbt och lätt för att äta nu?

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar