Annons

Vego till helgmenyn

Veckans meny är vegetarisk och inleds med en len soppa och sedan blir det svamppasta och som söt avslutning en läcker chokladbomb med hallon.
Potatissoppa med selleri serverad med danskt rågbröd med rödbetsröra med kapris. Foto: Ulrika Pousette
Potatissoppa med selleri serverad med en klick citron- och gräslökskräm och danskt rågbröd med rödbetsröra med kapris. Foto: Ulrika Pousette

Vego till helgmeny

Potatissoppa med selleri och rödbetsröra med kapris på rågbrörd
*
Svamppasta med vin
*
Chokladbomb med marshmallows och hallon

 

Annons

Vego är hur trendigt som helst men inte bara det, utan det är supergott också. Den här veckan bjuder jag på en klimatsmart vegomeny som jag hoppas att ni kommer att gilla. Till förrätt blir det en len soppa och danskt rågbröd med rödbetsröra. Svampsäsongen är i full gång, men hittar du ingen vild svamp så kan du skörda i grönsaksdisken. Till dessert en chokladbomb med färska hallon och marshmallows.

Potatis- och sellerisoppa med citron- och gräslökskräm

Lätt syrlig soppa med krämig konsistens. Rotsellerins krafiga smak blir mycket mildare av kokningen.
6 portioner
2–3 potatisar, ca 300 g
1 bit rotselleri, ca 300 g
1 gul lök
1 msk olivolja
1 1/2 dl torrt vitt vin
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 krm salt
lite nymald vitpeppar
Citron- och gräslökskräm
2 dl turkisk yoghurt
finrivet skal av 1 citron
1/2 dl finskuren gräslök
1/2 dl finhackad dill
2 krm salt
Gör så här
1. Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Hacka löken.
2. Fräs löken mjuk i oljan. Tillsätt selleri och potatis. Häll på vin, vatten och buljongtärningar. Koka upp och låt koka tills sellering och potatisen är riktigt mjuk, ca 20 minuter.
3. Mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
4. Blanda turkiskt yoghurt med citronskal, gräslök och dill. Smaka av med salt.

Annons

 

Annons

 

 

Svamppasta med vin. Foto: Ulrika Pousette
Svamppasta med vin. Foto: Ulrika Pousette

Svamppasta med vin

Välj din egen favoritsvamp.
6 portioner
750 g blandad svamp
2 msk olivolja
5 salladslökar
2 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
1 påse babyspenat, 70 g
500 g pappardelle eller fettuccine
hyvlad parmesan
Gör så här
1. Ansa och dela stora svampar i mindre bitar. Stek svampen på ganska hög värme i olja. Skiva salladslöken och blanda ner den mot slutet.
2. Häll på vin och grädde och koka häftigt utan lock ca 5 minuter.
3. Koka pastan.
4. Blanda den avrunna pastena med svampsåsen och spenaten.
5. Hyvla över rikligt med parmesanost och servera i varma tallrikar.

Annons
Chokladbomb med marshmallows. Foto: Pepe Nilsso
Chokladbomb med marshmallows. Foto: Pepe Nilsson

Chokladbomb med marsmallows

En riktigt smaskig glassbomg med kraftig chokladsmak. I stället för minimarshmallows går det bra att skära större maränger i bitar.

8–10 bitar
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl kakao
3 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
1/2 påse minimarsmallows
Tillbehör
hallon
minimarshmallows
Gör så här
1. Vispa samman vatten, socker och kakao i en kastrull. Sjud under omrörning några minuter på svag värme. Kyl i vattenbad.
2. Vispa grädden. Hacka chokladen. Blanda grädde, hackad choklad och kall chokladsås. Vänd ner marshmallowsbitarna.
3. Häll smeten i en form som rymmer ca 1 liter. Täck med folie och ställ in formen i frysen minst 4 timmar.
4. Doppa formen i hett vatten. Lossa glassen och stjälp upp den. Skär upp i  bitar med en vass kniv och låt den börja tina, det går ganska snabbt. Servera med hallon och marshmallows.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar