[caption id="attachment_5120" align="alignnone" width="1024"] Potatissoppa med selleri serverad med en klick citron- och gräslökskräm och danskt rågbröd med rödbetsröra med kapris. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Vego till helgmeny Potatissoppa med selleri och rödbetsröra med kapris på rågbrörd * Svamppasta med vin * Chokladbomb med marshmallows och hallon Vego är hur trendigt som helst men inte bara det, utan det är supergott också. Den här veckan bjuder jag på en klimatsmart vegomeny som jag hoppas att ni kommer att gilla. Till förrätt blir det en len soppa och danskt rågbröd med rödbetsröra. Svampsäsongen är i full gång, men hittar du ingen vild svamp så kan du skörda i grönsaksdisken. Till dessert en chokladbomb med färska hallon och marshmallows. Potatis- och sellerisoppa med citron- och gräslökskräm Lätt syrlig soppa med krämig konsistens. Rotsellerins krafiga smak blir mycket mildare av kokningen. 6 portioner 2–3 potatisar, ca 300 g 1 bit rotselleri, ca 300 g 1 gul lök 1 msk olivolja 1 1/2 dl torrt vitt vin 8 dl vatten 2 grönsaksbuljongtärningar 2 krm salt lite nymald vitpeppar Citron- och gräslökskräm 2 dl turkisk yoghurt finrivet skal av 1 citron 1/2 dl finskuren gräslök 1/2 dl finhackad dill 2 krm salt Gör så här 1. Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Hacka löken. 2. Fräs löken mjuk i oljan. Tillsätt selleri och potatis. Häll på vin, vatten och buljongtärningar. Koka upp och låt koka tills sellering och potatisen är riktigt mjuk, ca 20 minuter. 3. Mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med salt och peppar. 4. Blanda turkiskt yoghurt med citronskal, gräslök och dill. Smaka av med salt. [caption id="attachment_5119" align="alignnone" width="1024"] Svamppasta med vin. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Svamppasta med vin Välj din egen favoritsvamp. 6 portioner 750 g blandad svamp 2 msk olivolja 5 salladslökar 2 dl torrt vitt vin 2 dl vispgrädde 1 påse babyspenat, 70 g 500 g pappardelle eller fettuccine hyvlad parmesan Gör så här 1. Ansa och dela stora svampar i mindre bitar. Stek svampen på ganska hög värme i olja. Skiva salladslöken och blanda ner den mot slutet. 2. Häll på vin och grädde och koka häftigt utan lock ca 5 minuter. 3. Koka pastan. 4. Blanda den avrunna pastena med svampsåsen och spenaten. 5. Hyvla över rikligt med parmesanost och servera i varma tallrikar. [caption id="attachment_5143" align="alignnone" width="1024"] Chokladbomb med marshmallows. Foto: Pepe Nilsson[/caption] Chokladbomb med marsmallows En riktigt smaskig glassbomg med kraftig chokladsmak. I stället för minimarshmallows går det bra att skära större maränger i bitar. 8–10 bitar 1 1/2 dl vatten 1 1/2 dl strösocker 1 1/2 dl kakao 3 dl vispgrädde 100 g mörk choklad 1/2 påse minimarsmallows Tillbehör hallon minimarshmallows Gör så här 1. Vispa samman vatten, socker och kakao i en kastrull. Sjud under omrörning några minuter på svag värme. Kyl i vattenbad. 2. Vispa grädden. Hacka chokladen. Blanda grädde, hackad choklad och kall chokladsås. Vänd ner marshmallowsbitarna. 3. Häll smeten i en form som rymmer ca 1 liter. Täck med folie och ställ in formen i frysen minst 4 timmar. 4. Doppa formen i hett vatten. Lossa glassen och stjälp upp den. Skär upp i bitar med en vass kniv och låt den börja tina, det går ganska snabbt. Servera med hallon och marshmallows.