Annons
Annons

Viltfärsbiffar med grönpepparsås, svartkålsfräs

Viltfärsbiffar med potatisstomp och fräs av svartkål och äpple. Till sist en mycket lättlagad dessert med ugnsbakat äpple med kanel och frasigt kokostäcke.
Viltfärsbiffar med svartkål och äpple samt potatisstomp
Viltfärsbiffar med svartkål och äpple samt potatisstomp.

Helgmeny

Viltfärsbiffar med grönpepparsås, potatisstomp, svartkålsfräs med äpple
*
Ugnsbakade äpplen med kanel och kokostäcke

På lördag är det Allhelgonadagen och vi är mitt i viltsäsongen därför blir det en viltmeny till helgen. Det var den här menyn jag lagade i Go’kväll i går, om ni missade programmet kan ni alltid se det på SVT play. Jag kan säga att allt blev väldigt uppskattadt av provsmakarna. Det är alltid lika roligt när det blir succé bland provsmakarna. Det är fler än vi i programmet som kommer och smakar när kamerorna släckts. Det här är inga konstigheter, kött. sås och potatis samt enklaste enklaste äppeldesserten, men med en liten twist.

Annons

Magert och smakrikt

I min butik fanns det färskt viltkött av rådjur, hjort, älg och hjort förra veckan. Men ofta hittar man viltet i en speciell frysdisk. Många av er har kanske tillgång till eget eller känner jägare och då är det lättare med viltköttet. Allt viltkött är smakrikt och magert och därför har jag även grädde i ströbrödsblandningen. Hoppa inte över ströbrödsblandningen, det är det som gör biffarna så fluffiga och goda. Om man enbart tar köttfärsen blir det hårda biffar.

Grönpeppar – omogen peppar

Till biffarna göra jag en god grönpepparsås. Grönpeppar är omogen peppar, men kommer från samma planta som vit- och svartpeppar. Jag föredrar den torkade grönpepparen, jag tycker det blir godare. Men det finns även grönpeppar inlagd i ättika och vinäger. I såsen har jag även japansk soja och rött vin. Den äkta japanska sojan har umamiliknande smakämnen och det blir en fantastikt god sås. Du behöver inget salt i såsen, sojan ger tillräcklig sälta. Men se bara till att du får äkat japansk soja och ingen fuskvariant. Japansk soja görs av sojabönor, vete, salt och vatten som fermenteras och lagras i många månader och utvecklar fina aromämnen och umami den femte grundsmaken som framhäver andra råvaror.

Annons

Viltfärsbiffar med grönpepparsås, potatisstomp och svartkål

4 portioner
500 g älgfärs eller annan viltfärs
½ dl ströbröd
1 dl vispgrädde
½ dl vatten
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
1 msk japansk soja
1 ägg
1 liten gul lök, finriven
8 finstötta enbär
smör till stekning
Sås
ca 2 dl vatten
2 dl rött vin
4 msk japansk soja
1 msk torkade grönpepparkorn
2 dl vispgrädde
ev 1–2 tsk majsstärkelse
1 dl lingon
Kål- och äppelfräs
Ca 300 g svartkål
olivolja till stekning
2 äpplen
salt och nymald svartpeppar
Potatisstomp
900 g mjölig potatis
1 liten purjolök,c a100 g
2 msk smör
salt och nymald peppar
Gör så här
1. Potatisstomp: Skala och koka potatisen i saltat vatten. Finstrimla purjolöken och fräs den mjuk i smöret. Häll av vattnet och stöt sönder potatisen med potatisstöt eller elvispar. Blanda ner purjolökssmöret och smaka av med salt och peppar.
2. Biffar: Vispa ner ströbrödet i grädden och vattnet i en bunke. Tillsätt salt, peppar, soja, ägg, finriven lök (ca 3 msk) och finstötta enbär. Låt svälla 10 minuter. Blanda ner färsen och arbeta samman till färsen håller ihop.
3. Forma ca 16 små biffar med vattensköljda händer, lägg dem på vattensköljd skärbräda allt eftersom. Stek dem sedan i omgångar i smör ca 3 minuter på var sida. Skölj och koka ur pannan mellan varje gång med cirka 1 dl vatten. Sila över vattnet i en kastrull. Lägg biffarna i en traktörpanna eller annan vid panna.
4. Grönpepparsås: Häll ner vin, soja och grönpepparkorn i kastrullen. Låt koka ganska häftigt utan lock ca 10 minuter. Tillsätt grädden och koka ytterligare utan lock ca 5 minuter. Red eventuellt av med lite majsstärkelse utrörd i vatten om du tycker att såsen är för tunn. Tillsätt lingonen. Smaka av, om det behövs mer sälta.

Annons
Ugnsbakat äpple med kanel och frasigt kokostäcke.
Ugnsbakat äpple med kanel och frasigt kokostäcke.
Annons

Ugnsbakade äppelhalvor med kanel och kokostäcke

Äppelhalvor med kanel och ett frasigt kokostäcke. En riktigt lättlagad dessert som sköter sig själv i ugnen. Servera gärna med en klick vispgrädde eller vaniljglass.
4 små–medelstora äpplen
4 krm kanel
Kokostäcke
25 g smör
4 msk strösocker
100 g kokosflingor
1 stort ägg
Tillbehör
vaniljglass elelr lättvispad grädde
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen. Rör ner socker och kokosflingor och till sist ägget. Låt stå medan du förbereder resten.
3. Halvera äpplena och gröp bort kärnhuset med en tesked. Skär av tunt på den rundade sidan så att äppelhalvorna kan stå stadigt. Ställ dem med snittytan upp på ett ugnssäkert fat eller plåt med bakplåtspapper.
4. Strö över kanel på äppelhalvorna och fördela sedan kokossmeten över.
5. Grädda längst ner i ugnen 10–12 minuter tills kokostäcket fått fin färg. Servera äppelhalvorna med lättvispad vispgrädde eller vaniljglass.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar