Annons

Wallenbergare med extra gott potatismos

Klassiska Wallenbergare och ett extra gott potatismos är enkelt att laga hemma och smakar underbart.
Wallenbergare med extra gott potatismos och rårörda lingon.
Wallenbergare med extra gott potatismos och rårörda lingon.

Klassiska Wallenbergare med ett extra gott potatismos, rårörda lingon  och ärter är en härlig helgmiddag, tycker jag. Det här recepten blev ett av de tio populäraste på SVT under förra året. Kanske för att många trodde att det var svårt att laga Wallenbergare, men sedan såg hur enkelt det var när jag gjorde det i rutan.

Bara 3 ingredienser

Wallenbergare tror jag att många äter på krogen, men kanske inte lagar hemma. Kanske för att man tror att det är svårt att laga Wallenbergare men det är det inte. Bara 3 ingredienser förutom salt och peppar.  När jag ska ha många gäster tycker jag det här är så enkelt att göra. För allt kan förberedas. Wallenbergarna steker jag i förväg och bara värmer på inför serveringen.

Extra gott potatismos

Till Wallenbergarna serverar jag ett gott potatismos precis som min mamma lärt mig. Det är att långsamt fräsa finhackad gul lök i smör, tills den blir riktigt mjuk utan att ta färg. Sedan värmer jag mjölken i det och tillsätter till den mosade och kokta potatisen. Testa får ni se löken lyfter moset till nya höjder. Rårörda lingon och ärter hör också till. Många serverar skirat smör  till men jag avstår alltid från det. Det blir så saftigt, gott och tillräckligt fett utan extra smör, tycker jag. Om du i stället för mos serverar kokt potatis så kan en liten skvätt smör vara gott till.

Annons
Annons

Önskar er alla en trevlig helg!

Wallenbergare

En riktig klassiker som är så enkel att göra hemma.

4–6 portioner
Tid: 40 minuter
500 g kalvfärs
1 ½ tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar + lite vitpeppar
3 dl vispgrädde
5 äggulor
Ev ströbröd
smör till stekning
Tillbehör
Små fina ärter
Rårörda lingon, se recept
Potatismos med twist, se recept
Gör så här
1. Se till att alla ingredienser är riktigt kalla. Rör färsen med salt och peppar. Tillsätt grädden lite i taget och sedan äggulorna. Ställ färsen kallt medan du förbereder tillbehören.
2. Forma ca 10 biffar med blöta händer och vänd dem eventuellt i ströbröd.
3. Hetta upp smöret och stek biffarna på ganska låg värme några minuter på varje sida.

Annons

Potatismos med twist

Löken ska fräsa länge i smöret tills den är riktigt mjuk och den ger fantastiskt god smak till moset
6 portioner
35 minuter
1,2 kg mjölig potatis
1 gul lök eller 2 schalottenlökar
50 smör
2 ½–3 dl mjölk
Salt
Nymald peppar
Ev några riv av muskotnöt
Gör så här
1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
2. Finhacka löken och fräs den riktigt mjuk i smöret utan att den tar färg, ca 20 minuter.
3. Tillsätt sedan mjölken och låt den bli mjuk.
4. Stöt sönder potatisen med potatisstöt eller med elvisp. Späd med smöret med löken och mjölken. Smaka av med salt och peppar och några riv av muskotnöt.

Rårörda lingon

Det är enkelt att göra egna rårörda lingon.
4–6 portioner
Tid: 10 minuter
250 g  lingon
Ca ¾ dl strösocker
Gör så här
Stöt sönder de tinade lingonen med en potatisstöt tillsammans med sockret. Stöt och rör tills sockret löst sig. Smaka av så att du tycker att sötman är lagom.

 

Annons

 

 

 

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar