Annons

Adventskaka med saffran, äpple och mandelmassa

På söndag är det första advent och om du inte tänker sätta igång med stora lussebaket kan du baka min härliga och riktigt saftiga saffranskaka. Den innehåller äpple, mandelmassa och kanel. Det blir riktigt smaskigt, jag lovar.
En riktigt god saffranskaka med äpple. Foto: Ulrika Pousette
En riktigt god och saftig saffranskaka med äpple. Foto: Ulrika Pousette

Sitter och jobbar i Stockholm och här är det så grått och regnigt. Ja, vädermässigt den mesta trista novemberdag ni kan tänka er. Tur att det snart är dags för adventsmys. Jag ska plocka fram ljusstakar och annat adventspynt redan i kväll för på söndag är det ju första advent. Advent är en mysig start på julförberedelserna. Till adventsfika vill jag alltid ha något med saffran, men det är inte alltid jag har hunnit med stora lussebaket. Men då är den här kakan perfekt, den smakar ljuvligt av saffran och blir så saftig och god. Jag kallar den adventskaka eftersom jag just brukar baka den till advent. Den tar inte lång tid att baka utan det är bara gräddningen som tar lite tid. Men när den gräddar sprider sig underbara dofter och det börjar dofta jul. Ha en skön fredag! I morgon kommer något nytt och gott att baka till advent.

Adventskaka med saffran och äpple

En riktigt saftig äppelkaka med saffran och mandelmassa.

Annons
Annons

1 kaka, 10–12 bitar
1/2 kuvert saffran à 0,5 g (ca 1/2 krm)
1 tsk sprit, t ex vodka, cognac eller rom
75 g smör
2 stora ägg
1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g riven mandelmassa
Fyllning
3 äpplen
1/2 dl strösocker
1/2 tsk kanel
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Stöt saffranet och blanda med 1 tsk sprit.
3. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Blanda mjöl, bakpulver och mandelmassa. Rör ner blandningen i äggsmeten och häll i saffranet med spriten och smöret i smeten. Häll smeten i formen.
5. Skala eventuellt äpplena och klyfta dem tunt. Blanda dem med socker och kanel.
6. Tryck ner äppelklyftorna tätt i smeten.
7. Grädda på nedersta falsen ca 45 minuter. Prova med sticka, känn att stickan är torr. Njut den till en kopp te eller kaffe.

Tips!
Det går mycket bra att frysa in kakan om du skulle få över något.

 

Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar