Alla hjärtansdag-meny för två Löjromshjärtan * Krämig hummerpasta * Sorbetdessert med chokladhjärtan På söndag är det alla hjärtans dag och att laga mat till någon man tycker om är väl en kärlekshandling. Eller varför inte laga mat tillsammans. I går gjorde jag en lite lyxig meny med hummer och löjrom i Gokväll, SVT1 till mig och Jovan Radomir som var programledare. Längre ner hittar ni också länk på en annan hjärtemeny för två och länk till programmet. Var försiktig Jag flamberar hummerskalen för att få ut extra god smak. I studion var vi tvungna att testa och vidta extra försiktigthetsåtgärder så att inte brandlarmet skulle gå. Det hade varit snopet om brandlarmet gick mitt i sändning. I vanliga kök har man ju fläkt ovanför och då är det viktigt att inte flambera under fläkten. Fläkten kan lätt fatta eld. Så se bara till att du har fritt utrymme ovanför grytan när du tänder på. Luta dig inte över grytan. Lågorna kan bli ganska höga men brinner ut snabbt. Ha ett lock till hands och förstås alltid bra att ha brandfilt och brandsläckare i köket. Jag var inte rädd för att jag skulle utlösa brandlarm eller eld i tv-studion, utan mer att det inte skulle ta fyr. Om man väntar för länge med att tända på kan alkhoholen ha kokat bort och då blir det inte mycket fyr. Känner du rädd och osäker kan du givetvis hoppa över att tända på. Jag lovar det blir gott ändå. Rätten blev mycket uppskattad av Jovan och de som fick smka på resterna. Här kommer recepten. [caption id="attachment_7936" align="alignnone" width="1024"] Smörstekta hjärtan toppade med naturell färskost, löjrom och gräslök.[/caption] Löjromshjärtan 2 portioner 2-3 skivor levain smör till stekning 2-3 msk naturell färskost 50 g löjrom fint skuren gräslök lite nymald vitpeppar Gör så här 1. Stansa ut 6-8 hjärtan med ett pepparkaksmått. 2. Stek skivorna i smör tills de får fin färg. 3. Bred på färskost. Toppa med löjrom och fint skuren gräslök. [caption id="attachment_7935" align="alignnone" width="1024"] Krämig hummerpasta med otroligt fin smak av den hemgjorda hummerfonden.[/caption] Krämig hummerpasta 2 portioner 1 hummer 2 msk olja 2 msk + 2 msk cognac eller brandy 1 liten fänkål, tärnad 1 morot, tärnad 1 schalottenlök, hackad ett par cm röd spansk peppar (skivad) eller 1 krm chiliflakes 1/2 msk tomatpuré 6 dl vatten 1½ dl + 2–3 msk vitt vin 1½ dl vispgrädde salt och lite vitpeppar 200 g pasta, t ex pappardelle, linguine eller fettuccine 100 g cocktailtomater, halverade lite fint skuren gräslök Gör så här 1. Halvera hummern. Ta bort magen som sitter uppe vid huvudet och gälarna som sitter under skölden vid benen. Ta ut köttet och ta tillvara hummersmöret. Krossa klorna och försök få ut köttet så helt som möjligt. Krossa skalen så mycket det går i mortel eller med vass kniv. 2. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs skalen tills det börjar dofta hummer. Ta grytan från värmen och se till att du inte har något ovanför som fatta eld. Ha även ett lock till hands. Häll på 2 msk cognac och tänd på direkt. 3. Ställ tillbaks grytan på spisen och tillsätt fänkål, morot, schalottenlök, chili och tomatpuré. Fräs någon minut och tillsätt sedan 6 dl vatten, 1½ dl vin. Sjud 20 minuter. 4. Sila av skal och grönsaker från hummerfonden och häll tillbaks den i grytan Koka utan lock tills fonden är reducerad till ca 2 dl. Tillsätt grädden, 2 msk cognac och 2 msk vin. Koka ner såsen tills drygt 2 dl återstår. Smaka av med salt och lite peppar. 5. Koka pastan men avbryt när drygt 1 minut återstår av koktiden. Häll av pastavattnet och blanda den avrunna pastan med såsen. Låt sjuda ihop med såsen någon minut. Skär hummerköttet i bitar, men spara klorna. Tillsätt hummerköttet till pastan tillsammans med tomaterna och låt allt bli varmt. Smaka av. Strö över gräslök och lägg upp på varma tallrikar. Toppa med hummerklo och gärna lite fänkålsdill. [caption id="attachment_7937" align="alignnone" width="1024"] Sorbetdessert med passionsfrukt, hallon och chokladhjärtan.[/caption] Sorbetdessert med passionsfrukt och chokladhjärtan 2 portioner ¼ liter mangosorbet 125 g hallon 2 passionsfrukter Ca 2 dl sött italienskt mousserande vin Tillbehör 45 g mörk choklad Gör så här 1. Smält 2/3 av chokladen över vattenbad. Tillsätt sedan den sista tredjedelen. Häll chokladen i en spritspåse. 2. Spritsa ut små hjärtan på bakplåtspapper. Låt stelna. 3. Gör kulor av sorbeten. Halvera passionsfrukten och gröp ur den över sorbeten. Fördela hallonen över. Stick ner hallonhjärtan i sorbeten och häll på det mousserande vinet och servera. Här kan ni se hela programmet. En vackert rött hjärta kan du enkelt göra av kalla rödbetor. Under bilden hittar du länk till en annan alla hjärtansdagmeny för två. [caption id="attachment_7942" align="alignnone" width="1024"] Vackert rött hjärta av rödbetor. Foto: Tine Guth Linse[/caption] Här hittar du en annan alla hjärtansdagmeny.