Annons

Äppelkaka med kokosmaräng

Är du sugen på att baka? Det här är en riktigt saftig och god äppelkaka med kanel och kokostäcke.
Saftig äppelkaka med kokosmaräng. Foto: Ulrika Pousette

Är du sugen på att baka i helgen? Nu har ju de svenska äpplena börjat mogna och de är ju så goda och perfekta i äppelkakor. Det här är en riktigt saftig och god äppelkaka som jag toppar med en mjuk maräng med kokos.

Annons

Ha en trevlig helg!

Äppelkaka med kokosmaräng

En riktigt saftig kaka fylld med kaneläpplen och på toppen ett kokostäcke.
15 bitar
Tid: 30 minuter + ca 40 minuter i ugn
125 g smör
1 dl strösocker
2 stora äggulor
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2–3 äpplen, ca 350 g
1½ tsk mald kanel
Kokosmaräng
2 stora äggvitor
1 dl strösocker
3 dl kokosflingor
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Vispa smör och socker pösigt. Till­sätt äggulorna en i taget under visp­ning. Blanda vetemjöl och bak­pulver och rör ner i smeten.
3. Skala äpplena och skär dem i klyftor. Vänd runt klyftorna i kanel, går lätt om du blandar alltsammans i en plast­påse. Tryck ner klyftorna i degen.
4. Klä en form, ca 18×25 cm, med bakplåtspapper eller kläm fast ett bakplåtspapper i en rund form, ca 24 cm i diameter, med avtagbar kant. Fördela smeten i formen och tryck ner äppelklyftorna ordentligt.
5. Grädda på andra falsen nerifrån i ugnen ca 20 minuter tills kakan stannat på ytan. Förbered under tiden marängen.
6. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till en fluffig maräng. Vänd ner kokosflingorna men spara ett par matskedar.
7. Fördela kokosmarängen över den halvgräddade kakan och strö över de sparade kokosflingorna. Fortsätt gräd­da långt ner i ugnen ca 20 minuter eller tills kokosmarängen har fått fin färg. Låt svalna.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar