Annons
Annons

Bästa julknäcken – så lyckas du

Knäck hör julen till. Dessa har fått en fin smak av kanel, så gott.
Knäck med smak av kanel. Foto: Ulrika Pousette
Knäck med smak av kanel. Foto: Ulrika Pousette

Knäck hör julen till och det är gott att smaksätta den med kanel. Lägg i en bit Ceylonkanel under kokningen så får knäcken en fin subtil smak av kanel som är underbart god. Vid 125–130 grader är  knäcken perfekt, helst 130° för att den ska bli hård vid 125° blir den lite mjukare. Om den stelnat för mycket när du ska fylla formarna så kan du värma den någon sekund i mikrovågsugn. Men se upp inte för länge, då blir det tvärtom. Jag använder helst den ekologiska ljusa sirapen, jag tycker den är mycket godare än den traditionella. Provsmaka själv om du har tillfälle. Gillar du inte kanel som jag har i dessa kan du bara utelsuta den. Likaså går mandeln bra att utesluta.

Så lyckas du med knäcken

Välj en tjockbottnad ganska stor gryta så att knäcken kan koka utan att riskera att koka över. Det är bra att inte dubbla satsen för då tar det orlimligt lång tid. Ättikspriten hindrar massan från att sockra sig, så den är bra att ha i. Sedan ska du inte röra och röra, som vissa gör, då är det risk att den sockrar sig.  Rör bara då och då. Skrapa inte ner koket från sidorna det kan också göra att den sockrar sig. Använd termometer för perfekt resultat, 125–130° .Om du inte ha tillgång till det är det inte lika lätt men det går att göra kulprovet, genom att droppa lite av knäcksmeten i kallt vatten och se om det blir en hård kula.

Annons
Annons

Lycka till med knäckkoket!

Kanelknäck

Den ekologiska sirapen är gjord av rörsocker och har en mycket god smak.
ca 35 stora knäckformar
50 g sötmandel
2 dl vispgrädde
2 dl ljus ekologisk sirap
2 dl strösocker
½ tsk ättiksprit, 12 %
1 bit kanelstång
knäckformar
Gör så här
1. Skålla, skala och finhacka sötmandeln.
2. Koka upp grädde, sirap, strösocker, ättiksprit och kanel i en tjockbottnad kastrull. Koka tills smeten är 125°–130°. Vid den högre temperaturen blir knäcken hård och lite svårare att fylla i formarna. Tillsätt den hackade mandeln när smeten uppnått önskad temperatur.
3. Plocka upp kanelstången. Skeda upp i formarna eller häll smeten i en kanna och häll upp knäcksmeten. Om den stelnat alldeles för mycket kan du värma den några sekunder i mikron så blir den lättare att fylla igen. Men se upp inte för länge.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar