[caption id="attachment_9000" align="alignnone" width="1024"] Redan börjar blåbären mogna i Norrbotten.[/caption] Hoppas ni alla har haft en bra helg. Kanske har ni semester och är sugna på att baka? I år är allt tidigare än någonsin och nu börjar blåbären mogna här i Norrbotten. Är du i södra Sverige så har du säkert haft mogna blåbär ett tag. Blåbärssäsongen brukar ju vara ganska länge. Blåbär är fantastiska bär det behövs inte så mycket för att ge fantastisk smak. De är dessutom så nyttiga och rika på antioxidanter. Har du inte tillgång till färska blåbär kan du ta frysta till den här kakan, men då kan du behöva öka på gräddningstiden något. Citron bra kombo till blåbär Kakan blir oerhört saftig och god. Jag har även i lite rivet citronskal i kakan och det blir så gott tillsammans med blåbär och mandel. Servera gärna kakan med en klick vispad grädde. [caption id="attachment_5045" align="alignnone" width="1024"] Blåbärskaka med mandelmassa är otroligt lättbakad, saftig och god. Det fina fatet har Monica Johansson på G-studion i Gustavsberg gjort. Foto: Pepe Nilsson[/caption] Blåbärskaka med mandelmassa och citron 1 kaka, ca 10 bitar 200 g mandelmassa 2 stora ägg 1 1/2 dl strösocker 2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver finrivet skal av 1 ekologisk citron 200 g blåbär 75 g kallt smör Tillbehör lättvispad grädde Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en form, ca 24 cm i diameter. 2. Riv mandelmassan. 3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver, mandelmassa och finrivet citronskal. Rör ner blandningen i äggsmeten och häll i formen. 4. Strö över ca 2 1/2 dl av bären. Hyvla över smöret med en osthyvel. 5. Grädda ca 35 minuter på nedersta falsen. Låt svalna. Stö på resten av blåbären som garnering. Servera med lättvispad grädde. Här hittar du en annan kaka med blåbär som dessutom är glutenfri.