[caption id="attachment_7751" align="alignnone" width="1024"] Fiskbiffar med basilikasås, klyftpotatis och ärter. Foto: Per-Erik Berglund[/caption] Budgetvecka med prisvärd vardagsmat Budgetveckan med billig vardagsmat fortsätter. I dag blir det fiskbiffar en god favorit som jag gör av 1 fiskblock. Sej är en utmärkt fisk till dessa. Men du kan även ta torsk eller kolja. Naturligtvis går det bra att ta färsk fisk, men alla kan inte få tag på det och det är prisvärt och bekvämt att ha ett fiskblock i frysen. Du behöver matberedare för att kunna finfördela fisken, då går det lätt och snabbt. I annat fall går det också att köra fisken till färs i köttkvarn. Biffarna blir så goda och om blir det över kan du njuta dem på knäckebröd, de funkar både ljumma och kalla. Biffarna är lätta att göra glutenfria om du bara ser till att det är ren havre som inte kan vara kontaminerad med andra sädesslag. Till biffarna serverar jag en basilikasås och skulle det bli över så är den god som dippsås till morotsstavar. Den här gången blev det ugnsstekt klyftpotatis, men kokt potatis eller mos passar också att servera till. Spara basilikan den andra halvan av krukan kommer att användas senare i veckan. Fiskbiffar med basilikasås Om du inte har färsk fisk, så bör vara nästan helt tinad när du ska laga. Det tar ca 20 timmar i kyl. För snabbtining kan blocket ligga i rumstemperatur eller i kallt vatten i tät förpackning. 4 portioner Tid: 30 minuter 1 paket fryst sej, torsk eller kolja, 400 g ¾ dl havregryn (välj ren havre om du ska ha det glutenfritt) ¾ dl vatten eller mjölk 1 tsk salt nymald svartpeppar och vitpeppar 1 ägg 1 gul lök, liten smör eller olja till stekning Basilikasås 1/2 kruka basilika 3 dl gräddfil 1 vitlöksklyfta 3 krm salt nymald svartpeppar Tillbehör kokt eller ugnsstekt potatis gröna ärter och morötter Gör så här 1. Basilikasås: Finhacka basilikabladen. Rör försiktigt ner den och pressad vitlök i gräddfilen. Smaka av med salt och peppar. 2. Blanda havregryn, vatten eller mjölk, 1 tsk salt och nymald peppar i en matberedare. Låt stå 5 minuter. 3. Skär fisken i bitar. Tillsätt fisken och ägg och kör tills fisken är finfördelad. 4. Riv ner löken i blandningen. Kör snabbt ihop tills allt blandar sig. 5. Forma biffar med vattensköljda händer och lägg dem på en vattensköljd skärbräda. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och stek biffarna ca 3 minuter på var sida. 6. Servera biffarna med kokt potatis eller ugnsstekt klyftpotatis, ärter och morötter. Blir det över är fiskbiffarna goda att äta kalla på knäckebröd. Blir det gräddfilsås över. Servera den som dipsås till morotssta