Annons

Fiskbiffar, basilikasås, klyftpotatis och ärter

Överraska med lättjorda och goda fiskbiffar, basilikasås och klyftpotatis.
Fiskbiffar med basilikasås, klyftpotatis och ärter. Foto: Per-Erik Berglund
Fiskbiffar med basilikasås, klyftpotatis och ärter. Foto: Per-Erik Berglund

Budgetvecka med prisvärd vardagsmat

Budgetveckan med billig vardagsmat fortsätter. I dag blir det fiskbiffar en god favorit som jag gör av 1 fiskblock. Sej är en utmärkt fisk till dessa. Men du kan även ta torsk eller kolja. Naturligtvis går det bra att ta färsk fisk, men alla kan inte få tag på det och det är prisvärt och bekvämt att ha ett fiskblock i frysen. Du behöver matberedare för att kunna finfördela fisken, då går det lätt och snabbt. I annat fall går det också att köra fisken till färs i köttkvarn. Biffarna blir så goda och om blir det över kan du njuta dem på knäckebröd, de funkar både ljumma och kalla. Biffarna är lätta att göra glutenfria om du bara ser till att det är ren havre som inte kan vara kontaminerad med andra sädesslag. Till biffarna serverar jag en basilikasås och skulle det bli över så är den god som dippsås till morotsstavar.  Den här gången blev det ugnsstekt klyftpotatis, men kokt potatis eller mos passar också att servera till. Spara basilikan den andra halvan av krukan kommer att användas senare i veckan.

Fiskbiffar med ­basilikasås

Om du inte har färsk fisk, så bör vara nästan helt tinad när du ska laga. Det tar ca 20 timmar i kyl. För snabbtining kan blocket ligga i rumstemperatur eller  i kallt vatten i tät förpackning.

Annons

4 portioner

Tid: 30 minuter

1 paket fryst sej, torsk eller kolja, 400 g

¾ dl havregryn (välj ren havre om du ska ha det glutenfritt)

¾ dl vatten eller mjölk

1 tsk salt

nymald svartpeppar och vitpeppar

1 ägg

1 gul lök, liten

smör eller olja till stekning

Basilikasås

1/2 kruka basilika

3 dl gräddfil

1 vitlöksklyfta

3 krm salt

nymald svartpeppar

Tillbehör

kokt eller ugnsstekt potatis

gröna ärter och morötter

Gör så här

1. Basilikasås: Finhacka basilikabladen. Rör försiktigt ner den och pressad vitlök i gräddfilen. Smaka av med salt och peppar.

2. Blanda havregryn, vatten eller mjölk, 1 tsk salt och nymald peppar i en matberedare. Låt stå 5 minuter.

3. Skär fisken i bitar. Tillsätt fisken och ägg och kör tills fisken är finfördelad.

4. Riv ner löken i blandningen. Kör snabbt ihop tills allt blandar sig.

5. Forma biffar med vattensköljda händer och lägg dem på en vattensköljd skärbräda. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och stek ­biffarna ca 3 minuter på var sida.

6. Servera biffarna med kokt potatis eller ugnsstekt klyftpotatis, ärter och morötter. Blir det över är fiskbiffarna goda att äta kalla på knäckebröd.

Annons
Blir det gräddfilsås över. Servera den som dipsås till morotssta
Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar