[caption id="attachment_7600" align="alignnone" width="888"] Saftiga frukt- och nötbaguetter.Foto: Ulrika Pousette[/caption] Har du kanske lite rester av julnötter och torkad frukt? Det är perfekt att använda dessa i bröd. Här har jag bakat baguetter som blir så saftiga och goda. De passar både som fruktostbröd eller att servera till ostbricka. Blötlägg frukten Ta de nötter och frukter som du har hemma. Det är gott att blanda olika sorter. Se bara till att frukten är riktigt uppblötta innan du börjrar baka. I annat fall suger frukten fukt från brödet som blir torrt. Det bästa är om frukten får ligga minst 8 timmar i blöt. Mjölmängden kan också variera beroende på hur torr frukten är från början. Frukt- och nötbaguetter Det är viktigt att den blir ordentligt uppblött annars suger frukten fukt från brödet som då snabbt blir torrt. Låt gärna frukten ligga i blöt över natten. Här kan mjölmängden variera beroende på hur torr frukten är från början. 3 baguetter 300 g torkad frukt, t ex fikon, aprikoser och russin 3 dl kokande vatten 100 g nötter, gärna olika sorter, t ex hasselnötter, valnötter och mandel 25 g jäst 5 dl fingerljummet vatten, 37°, 600 g 2 tsk salt ca 1 kg rågsikt, ca 16 dl Gör så här 1. Skär bort det hårda stjälkfästet på fikonen. Skär större frukter i mindre bitar. Lägg frukten i en skål och häll över det kokande vattnet. Täck med plastfolie och låt stå över natten eller längre. 2. Hacka nötterna ganska grovt. 3. Smula jästen i en bunke. Tillsätt fingerljummet vatten och rör tills den löst sig. 4. Tillsätt saltet, frukten, nötterna och det mesta av mjölet. Arbeta tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. 5. Låt jäsa under duk cirka 1 timme 6. Ta upp och arbeta ihop degen på mjölat bord. Dela den i tre delar. Forma till baguetter. Låt jäsa cirka 35 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250°. Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter. Sänk till 225° efter 5 minuter.