Annons

Godaste köttfärssåsen, pajen och linssåsen

Världens godaste köttfärsssås är den italienska med vitt vin, selleri, morötter och kycklinglever. Av den kan du sedan göra en god paj med spröd botten. Till vardags en god vegansk sås som passar till både pasta och bröd.

.

Italiensk köttfärssås med pappardelle.
Italiensk köttfärssås med pappardelle.

Den här veckan blir det ingen traditionell helgmeny från mig. Utan här kommer goda köttfärsrätter och en vegovariant som kanske kan passa i helgen. En riktigt god köttfärssås lagad med kärlek och goda ingredienser, det är också festmat. Av rester av köttfärssåsen gör jag en läcker paj med spröd botten. För variation har jag även gjort en vegovariant av sås till pasta. Den blir också jättegod. Det här är rätter som jag lagade i Go’kvällköket i går och det blev uppskattat av provsmakarna. Vi hann inte med att testa pajen under sändning, men den blev också verkligen uppskattat. Spröd botten och fyllning av färsen och lite extra kryddor och paprika. Alla rätterna kan ni göra klara i förväg. Köttfärssåsen och linsåsen går bra att frysa. Jag önskar er alla ett fint veckoslut och hoppas att vi kan njuta utomhus av allt det fina i naturen. Att sedan komma hem och ha en färdig köttfärssås eller paj att njuta av då blir det extra mysigt. Länk till programmet hittar du längst ner i inlägget.

Annons

 

Annons

Italiensk köttfärssås

En mycket smakrik köttfärssås som räcker till många och går utmärkt att frysa. Allra godast blir det om pasta och köttfärssås blandas före serveringen.

20 g karl-johansvamp
2 dl vatten
40 g pancetta
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
2 morötter
200 g kycklinglever
½ dl olivolja
1 kg nötfärs
2 burkar finkrossade tomater
1 liten flaska torrt vitt vin, ej ekfatslagrat
3 msk tomatpuré
1 msk salt
nymald svartpeppar
1 kruka basilika
1 knippe persilja
Tillbehör
Papperdelle eller spagetti
Gör så här
1.
Blötlägg svampen i 2 dl vatten, ca 30 minuter.
2. Skär pancettan i små bitar. Ansa alla grönsaker. Finhacka lök och vitlök. Tärna morötter och selleri mycket fint. Hacka även levern fint. Häll av och spara vätskan från svampen. Finhacka svampen.
3. Hetta upp en gryta med pancettabitarna och oljan och bryn färsen och levern, tillsätt sedan lök och vitlök och låt den fräsa med tills den är mjuk. Salta och peppra. Tillsätt morötter och selleri och låt dem också fräsa med. Tillsätt tomatpurén mot slutet och låt fräsa med 1 minut. Salta och peppra. Tillsätt tomater och vin. Koka upp och låt sjuda i minst 2 timmar. Tillsätt basilikabladen och persilja  mot slutet.

 

Annons
Köttfärspaj med spröd botten och supergod fyllning.
Köttfärspaj med spröd botten och supergod fyllning.

 

Läcker köttfärspaj med spröd botten.
Läcker köttfärspaj fyllning av köttfärssås och paprika med en äggstanning med lagrad ost.

Köttfärspaj

6 bitar

Pajdeg
4 dl vetemjöl varav gärna 1 dl grahams- eller rågmjöl
150 g kallt smör
1 krm salt
1–2 msk vatten
Fyllning
Knappt ½ sats av den italienska köttfärssåsen
1 liten grön paprika
1 liten röd paprika
½ msk timjan
½ msk oregano
3 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
3 dl riven lagrad ost
Tillbehör
sallad
Gör så här

Annons
  1. Sätt ugnen på 200°
  2. Finfördela smöret i mjölet och saltet gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. Tryck ut den i form 24–26 cm i diameter. Låt sedan formen stå i kyl eller frys i minst 30 minuter.
  3. Koka ihop köttfärssåsen tillsätt paprikan och kryddorna och koka ihop köttfärssåsen så att den blir ganska ”torr”.
  4. Klä pajdegskanten med dubbel aluminiumfolie. Grädda 12–15 minuter mitt i ugnen. Ta sedan bort folien.
    5. Vispa samman ägg, grädde, mjölk och ost samt 1 krm salt.
    6. Häll köttfärsen i det förgräddade pajskalet. Häll på äggstanningen och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat. Servera med en sallad.

 

Vegansk sås med belugalinser.
Vegansk sås med belugalinser.

Linssås till pasta

Belugalinserna behöver inte blötläggas och kokar inte heller sönder. Du kan använda även röda och gröna linser i såsen.

Annons

8 portioner

10 g torkad karl-johansvamp
1 dl vatten
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
3 msk tomatpuré
2 morötter
2 stjälkar selleri
450-500 g belugalinser
2 burkar finkrossade tomater à 400 g
2 tsk salt
nymald svartpeppar
2 tsk timjan
2 tsk oregano
1 knippe persilja
Tillbehör
Riven parmesan eller lagrad pecorino
Pasta
Gör så här
1.
Blötlägg svampen i 1 dl vatten, ca 30 minuter.
2. Finhacka lök och vitlök. Ansa och grovriv morötterna och ansa och skiva selleristjälkarna tunt Häll av men spara blötläggningsvattnet från svampen. Hacka svampen. Fräs lök, vitlök och svamp i en stor gryta. Fräs 10 minuter tills löken och svamp är riktigt mjuka. Tillsätt morötter och selleri och fräs ytterligare en stund. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en minut. Tillsätt tomaterna och skölj ur vardera burk med en burk vatten och tillsätt till grytan. Koka upp.
3. Salta och peppra och tillsätt timjan och oregano. Låt sjuda under lock 15–20 minuter. Ta av locket och koka utan lock om det är för mycket vätska. Smaka av med salt och ev mer kryddor. Smaka av servera med nykokt pasta eller bröd.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar