Annons

Helgmeny – fyllda kycklinglår och jordgubbar

Veckans helgmeny blir extra lättfixad med fetaostfyllda kycklinglår och risonisallad. Till dessert jordgubbssallad med basilika och vaniljglass.
Fetaostfyllda kycklinglår med risonisallad. Foto:pepe Nilsson
Fetaostfyllda kycklinglår med risonisallad. Foto:Pepe Nilsson

Lättfixad helgmeny

Fetaostfyllda kycklinglår med risonisallad
*
Jordgubbssallad med basilika och vaniljglass

 

Annons

I helgen lär det bli fint väder i hela landet och det ser vi fram emot. Veckans helgmeny blir därför extra lättlagad så att det i stället för att stå i köket ges tid till att vara ute och njuta så mycket som möjligt. Till huvudrätt bjuder jag fetaostfyllda kycklinglår med risonisallad. En rätt som också kan passa att ta med på picknick för den behöver inte vara varm. Lårfiléer av kyckling är svårt att misslyckas med de blir så saftiga och goda. Här fyller jag dem dessutom med fetaost så att de blir extra saftiga och goda. Sedan sköter de sig själva i ugnen. Risoni är pasta i risform. Risonisalladen kan ätas både varm och kall och är mycket snabblagad. Du kokar den precis som pasta i mycket vatten.

Basilika och jordgubbar – underbar kombo

Till dessert blir det enkelt och gott. Jordgubbar och vaniljglass. Jorrdgubbarna smaksätter jag med lite socker och basilika och det blir så fantastiskt gott, tycker jag.  Ska du dra ut på picknick kan du i stället för glassen servera tjock yoghurt eller lättvispad grädde.
Önskar er alla en fin helg och passa på och njut av försommaren.

Fetaostfyllda kycklinglår med risonisallad.

6 portioner
Tid: 30 minuter
900 g kycklinglårfilé
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
200 g fetaost
1 kruka färsk basilika
Risonisallad
1 paket risoni, 500 g
1 stor röd paprika
250 g cocktailtomater
4 salladslökar
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°. Vik ut lårfiléerna och salta och peppra dem runt om.  Lägg ut dem med den urbenade sidan upp. Skär fetaosten i smala stavar, lika många som filéerna. Lägg på fetaost och basilikablad. Vik ihop och lägg dem i en ugnsform. Stek dem mitt i ugnen cirka 25 minuter.
2. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten till risonin.
3. Tärna paprika och halvera tomaterna. Skiva salladslöken och fräs alltsammans med vitlök i olivoljan.
4. Koka risonin enligt förpackningen. Häll av vattnet och blanda ner de frästa grönsakerna.
5. Smaka av med salt och peppar och servera tillsammans med kycklingen.

Annons
Annons
Jordgubbar med basilika och vaniljglass. Foto: Ulrika Pousette
Jordgubbar med basilika och vaniljglass. Foto: Ulrika Pousette

Jordgubbssallad med basilika och vaniljglass

Lite socker och strimlade basilikablad lyfter jordgubbarna till nya höjder.
6 portioner
10 minuter
2 liter jordgubbar
ca 20 basilikablad
strösocker
Tillbehör
vaniljglass eller turkisk yoghurt
Gör så här
1. Skölj, ansa och halvera eller kvarta jordgubbarna.
2. Finstrimla basilikabladen. Strö dem över jordgubbarna tillsammans med lite socker. Blanda. Servera med vaniljglass eller en klick tjock yoghurt.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar