[caption id="attachment_7209" align="alignnone" width="1024"] Kycklingfilé på spett med jordnötssås och thailändsk gurksallad.[/caption] Helgmeny Kycklingfilé på spett med jordnötssås * Limecheesecake med vinbärsgelé Kycklingfilé på spett med jordnötssås var det väldigt länge sedan jag gjorde, men plötsligt blev jag så sugen på det. Det smakar thailändskt och är väldigt gott och är inte alls svårt att göra. Om du köper "små fina kycklingfiléer" som är innerfiléer går det snabbt och de är otroligt möra. Självklart kan du ta vanliga större kycklingfiléer också och skära varje filé i ca 4 långa strimlor. Jag marinerar kycklingen och sedan grillar jag den på spett i ugnen. Men självklart om du har utegrill på plats är ju det ännu bättre. Jordnötssåsen kan du göra klar i förväg och bara värma försiktigt inför serveringen. Den ska inte koka för häftigt då kan den skära sig. Den som vill kan också hetta upp såsen med lite chiliflakes eller färsk chili. Hur stark den blir kan bero på vilket märke av currypasta du använder. Vissa märken är hetare än andra, så smaka dig fram. Cheesecake till dessert Till dessert blir det cheesecake. Det är en bra dessert som kan stå helt färdig i kylen. Den passar också efter kräftkalaset eller surströmmingsskivan. Har du inte vinbär kan du helt enkelt hoppa över dem och bara ha ett slätt gelé. Önskar er alla en fin helg! Satay med jordnötssås 6 portioner 900 g kycklinginnerfilé Marinad finrivet skal av 1 lime 1/2 dl japansk eller ljus soja 1 msk fisksås 2 msk rapsolja 1 tsk nymald svartpeppar Jordnötssås 100 g jordnötter 1 burk kokosmjölk. 400 ml 4 tsk röd currypasta 1 msk socker 1 msk pressad lime eller citronsaft 1 msk fisksåsev chiliflakes Tillbehör jasminris gurksallad evfärsk koriander Gör så här 1. Skär varje filé i 4 strimlor. Blanda marinaden och marinera köttet 1 timme eller längra. Blötlägg träspettten. 2. Sås: Finhacka jordnötterna, gärna i matberedare. Koka upp kokosmjölk, currypasta, socker , citrussaft, fisksås och jordnötter. Sjud utan lock på svag värme 20–30 minuter, stormkoka inte. 3. Sätt ugnen på grill 250°. Trä upp köttet på spetten. Grilla dem högt uppe i ugnen ca 5 minuter på var sida. Servera med ris, sås och gurksallad. Strö gärna över korianderblad. Thailändsk gurksallad En frisk gurksallad med hetta från chili. 6 portioner 1 1/2 dl vatten 1/2 dl ättiksprit, 12% 1/2 dl strösocker 1/2 tsk salt 1 stor gurka 1 liten rödlök 1/2–1 röd spansk pepparfrukt Gör så här: 1. Blanda vatten, ättiksprit, socker och salt. 2. Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna med en sked. Skiva gurkan tunt. 3. Skala och finhacka löken. Skiva chilin tunt. Blanda ner allt i lagen. Låt dra 1 timme eller längre. [caption id="attachment_7210" align="alignnone" width="1024"] Limecheesecake med vinbärsgelé. Foto: Pepe Nilsson[/caption] Limecheesecake med vinbärsgelé 1 tårta, ca 12 bitar Botten 200 g Digestivekex 75 g smör 1 tsk kanel Fyllning 200 g philadelphiaost 2 dl crème fraiche 1 dl strösocker 2 ägg finrivet skal av 1 lime Gelé 2 gelatinblad 1/2 dl vatten 1 1/2 dl koncentrerad röd vinbärssaft eller annan röd saft 1–2 msk pressad lime 2 dl röda vinbär Gör så här 1. Botten: Sätt ugnen på 175°. Smula kexen i matberedare eller mortel. Du kan också läggdem i en plastpåse och krossa dem med en kavel. Blanda med kanel. Smält smöret och häll det över. Blanda samman. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. 2. Fyllning: Rör samman ost, crème fraiche, socker, ägg och limeskal. 3. Häll fyllningen i formen. Grädda på andra falsen nerifrån ca 35 minuter tills den stannat. Låt kallana och ställ den i kylen. 4. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Ta upp och krama ur dem, och smält dem i en liten kastrull tillsammans med vattnet. Tillsätt saft och sila i limejuicen. Låt svalna i rumstemperatur tills den är lik ovispad äggvita. Blanda i vinbären och häll över tårtan och ställ den i kyl någon timme tills geléet är helt stelt.