Annons

Helgmeny – lättlagad kycklingfilé i krämig sås

En lättlagad helgmeny med kyckling i krämig senapssås med dragon, bacon och västerbottensost. Sedan en fräsch bärdessert där du lika väl kan ta hallon i stället för jordgubbar.
Kyckling i krämig dragonsås med bacon och västerbottenost. Foto: Christina Uhlin
Kyckling i krämig dragonsås med bacon och västerbottenost. Foto: Christina Uhlin

Jag är fortfarande uppe i Norrbotten och njuter av de sista semesterdagarna. Värmen håller i sig och den här veckan blir det en lättlagad kycklingrätt och en dessert med jordgubbar och en knaprig kaka. Om jordgubbarna tagit slut där du bor kan du lika gärna ta hallon, det blir också supergott.

Önskar er alla en trevlig helg!

Skillnad på dragon och dragon

Det ska vara den franska färska dragonen i såsen och inte den ryska, som inte alls har samma fina smak. Får du inte tag på färsk fransk dragon kan du ta fryst eller torkad, men var försiktig så att du inte överdoserar eftersom dragon har en kraftig smak.

Annons
Annons

Kyckling i senapssås med bacon och nykokta primörer

Kyckling i en krämig senapssås med dragon lagar du snabbt och enkelt. Servera med nykokt färskpotatis och primörer och du har en festlig rätt att bjuda på.
4 portioner
Tid: 35 minuter
4 kycklingfiléer, ca 600 g
smör till stekning
1 + ½ tsk salt
nymald peppar
1½ dl vatten
2 dl crème fraiche
3 msk dijonsenap
2 msk hackad färsk fransk dragon eller 1–2 tsk torkad
2 dl riven västerbottensost
1 paket bacontärningar, ca 140 g
1 dl fint skuren gräslök
Nykokta primörer
900 g färskpotatis
1 knippe späda morötter
150 g sockerärter eller sugar snaps
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Bryn kycklingfiléerna runt om i en klick smör i en stekpanna. Salta 1 tsk och peppra kycklingen under tiden. Flytta över kycklingen till en ugnsform. Stick i en termometer i den tjockaste delen av den största filén.
3. Koka upp 1½ dl vatten i stekpannan, vispa ner crème fraiche, senap och dragon. Koka upp såsen, smaka av med ca ½ tsk salt. Häll den varma såsen över kycklingen. Strö riven västerbottensost över kycklingen.
4. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen i kycklingen är 68°, det tar ca 20 minuter.
5. Tillbehör: Borsta och skrapa potatis och morötter. Ansa sockerärterna. Koka potatisen i lättsaltat vatten och låt morötterna koka med de sista 5 minuterna eller koka dem i en separat kastrull. Låt sockerärterna koka med ½ minut.
6. Stek baconet knaprigt i en torr stekpanna. Låt det sedan rinna av på en bit hushållspapper.
7. Strö bacon och gräslök över den färdigstekta kycklingen och servera med potatisen och grönsakerna.

Annons

Marinerade jordgubbar med gräddkräm och knaprig kaka

De knapriga kakbitarna räcker till fler än fyra, men det är lika bra att göra stor sats. De är drömgoda även utan kardemumma och passar till glass och andra desserter eller som kaka till kaffet. Vill du inte ha alkohol kan du helt enkelt utesluta likören eller ta pressad apelsin i stället
4 portioner
Tid: 30 minuter
500 g jordgubbar
2 msk strösocker
2 msk citruslikör, t ex Cointreau
Knaprig kaka
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 tsk nystött kardemumma
1 dl strösocker
Gräddkräm
2 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
1 msk äkta vaniljsocker
Gör så här
1. Knaprig kaka: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt vetemjölet, kardemumman och sockret. Rör till en jämn smet. Häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper och platta till en stor jämn kaka ca 1 cm tjock. Grädda den mitt i ugnen 12–15 minuter tills den fått fin ljusbrun färg. Låt svalna på plåten.
2. Skiva eller kvarta jordgubbarna. Blanda dem med socker och likör. Likören kan uteslutas. Låt stå medan du förbereder resten.
3. Yoghurtkräm: Vispa grädden. Blanda ner yoghurt och vaniljsocker.
4. Bryt kakan i ganska små bitar. Varva jordgubbar, gräddkräm och kakbitar i glas strax före serveringen.

Dryckestips

Varmrätt

Mulderbosch Rosé 2019, Sydafrika
Nr 6077, 89 kr.
Rosévin i ganska distinkt stil med inslag av röda äpplen, örter och fräscha citrustoner.

Annons

Alkoholfritt
Leitz Eins Zwei Zero Rosé, Tyskland
Nr 19010, 50 kr
Alkoholfritt rosévin med frisk, rödbärig syrlighet och en lätt druvsötma i eftersmaken.
Dessert
Moscato d´Asti Gianni Doglia 2019, Italien
Nr 7925, 89 kr.
Vitt, pärlande vin i lätt, ung, frisk stil med finstämd sötma. Toner av honung, citrus och fläder.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar