[caption id="attachment_7186" align="alignnone" width="1024"] Kyckling i krämig dragonsås med bacon och västerbottenost. Foto: Christina Uhlin[/caption] Jag är fortfarande uppe i Norrbotten och njuter av de sista semesterdagarna. Värmen håller i sig och den här veckan blir det en lättlagad kycklingrätt och en dessert med jordgubbar och en knaprig kaka. Om jordgubbarna tagit slut där du bor kan du lika gärna ta hallon, det blir också supergott. Önskar er alla en trevlig helg! Skillnad på dragon och dragon Det ska vara den franska färska dragonen i såsen och inte den ryska, som inte alls har samma fina smak. Får du inte tag på färsk fransk dragon kan du ta fryst eller torkad, men var försiktig så att du inte överdoserar eftersom dragon har en kraftig smak. Kyckling i senapssås med bacon och nykokta primörer Kyckling i en krämig senapssås med dragon lagar du snabbt och enkelt. Servera med nykokt färskpotatis och primörer och du har en festlig rätt att bjuda på. 4 portioner Tid: 35 minuter 4 kycklingfiléer, ca 600 g smör till stekning 1 + ½ tsk salt nymald peppar 1½ dl vatten 2 dl crème fraiche 3 msk dijonsenap 2 msk hackad färsk fransk dragon eller 1–2 tsk torkad 2 dl riven västerbottensost 1 paket bacontärningar, ca 140 g 1 dl fint skuren gräslök Nykokta primörer 900 g färskpotatis 1 knippe späda morötter 150 g sockerärter eller sugar snaps Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Bryn kycklingfiléerna runt om i en klick smör i en stekpanna. Salta 1 tsk och peppra kycklingen under tiden. Flytta över kycklingen till en ugnsform. Stick i en termometer i den tjockaste delen av den största filén. 3. Koka upp 1½ dl vatten i stekpannan, vispa ner crème fraiche, senap och dragon. Koka upp såsen, smaka av med ca ½ tsk salt. Häll den varma såsen över kycklingen. Strö riven västerbottensost över kycklingen. 4. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen i kycklingen är 68°, det tar ca 20 minuter. 5. Tillbehör: Borsta och skrapa potatis och morötter. Ansa sockerärterna. Koka potatisen i lättsaltat vatten och låt morötterna koka med de sista 5 minuterna eller koka dem i en separat kastrull. Låt sockerärterna koka med ½ minut. 6. Stek baconet knaprigt i en torr stekpanna. Låt det sedan rinna av på en bit hushållspapper. 7. Strö bacon och gräslök över den färdigstekta kycklingen och servera med potatisen och grönsakerna. Marinerade jordgubbar med gräddkräm och knaprig kaka De knapriga kakbitarna räcker till fler än fyra, men det är lika bra att göra stor sats. De är drömgoda även utan kardemumma och passar till glass och andra desserter eller som kaka till kaffet. Vill du inte ha alkohol kan du helt enkelt utesluta likören eller ta pressad apelsin i stället 4 portioner Tid: 30 minuter 500 g jordgubbar 2 msk strösocker 2 msk citruslikör, t ex Cointreau Knaprig kaka 100 g smör 2 dl vetemjöl 1 tsk nystött kardemumma 1 dl strösocker Gräddkräm 2 dl vispgrädde 2 dl turkisk yoghurt 1 msk äkta vaniljsocker Gör så här 1. Knaprig kaka: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt vetemjölet, kardemumman och sockret. Rör till en jämn smet. Häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper och platta till en stor jämn kaka ca 1 cm tjock. Grädda den mitt i ugnen 12–15 minuter tills den fått fin ljusbrun färg. Låt svalna på plåten. 2. Skiva eller kvarta jordgubbarna. Blanda dem med socker och likör. Likören kan uteslutas. Låt stå medan du förbereder resten. 3. Yoghurtkräm: Vispa grädden. Blanda ner yoghurt och vaniljsocker. 4. Bryt kakan i ganska små bitar. Varva jordgubbar, gräddkräm och kakbitar i glas strax före serveringen. Dryckestips Varmrätt Mulderbosch Rosé 2019, Sydafrika Nr 6077, 89 kr. Rosévin i ganska distinkt stil med inslag av röda äpplen, örter och fräscha citrustoner. Alkoholfritt Leitz Eins Zwei Zero Rosé, Tyskland Nr 19010, 50 kr Alkoholfritt rosévin med frisk, rödbärig syrlighet och en lätt druvsötma i eftersmaken. Dessert Moscato d´Asti Gianni Doglia 2019, Italien Nr 7925, 89 kr. Vitt, pärlande vin i lätt, ung, frisk stil med finstämd sötma. Toner av honung, citrus och fläder.