Annons

Helgmeny med grillad lax och somrig potatissallad och jordgubbstiramisù till dessert

Bjud på en somrig helgmeny med fänkålsmarinerad grillad lax, somrig potatissallad, fräsch citron- och krassesås och som dessert en läcker tiramisù i glas med smak av jordgubbar och fläder.
Fänkålsmarinerad lax på spett med krasse- och citronsås och dillpicklad lök. Foto: Ulrika Pousette
Fänkålsmarinerad lax med krasse- och citronsås och dillpicklad lök. Foto: Ulrika Pousette

Helgmeny med grillad lax

 Fänkålsmarinerad lax
*
Somrig potatissallad
*
Fänkålssallad med citron
*
Krasse- och citronsås
*
Dillpickad lök
*
Tiramisù med jordgubbar och fläder

I veckans helgmeny har jag fänkålsmarinerat lax, trätt den på spett och grillat, det är enkelt och blir så fantastiskt gott. Till serverar jag en potatissallad som jag ofta gör på sommaren och den är lika god om du vill servera den till kött eller korv. Som pricken över i goda tillbehör, så det blir som en liten läcker grillbuffé. Jag bjuder en fräsch sås med citron och kryddkrasse, fänkålssallad med citron samt dillpicklad lök. Allt är lätt att göra och går att förberda. Det är alltid bra att göra en stor sats picklad lök, den är bra att ha på lut i kylen.

Annons

Dessert med smak av fläder och jordgubbar

Desserten gör jag i glas och den blir som en tiramisù med smak av jordgubbar och fläder. Både läckert och somrigt.

Annons

Önskar er en skön helg när det är dags!

 

Annons

Fänkålsmarinerad lax på spett

Så enkelt, men ger ändå en ny smakdimension till lax.
ca 20 små spett
Tid: 15 minuter + 1 timmes marinering
1 kg laxfilé, helst mittbit
1 msk salt
1 msk muscovadosocker
2 tsk fänkålsfrön
2 msk mild olivolja eller neutral rapsolja
Gör så här
1. Skär bort laxskinnet och ta bort eventuella ben. Skär laxen i avlånga bitar på längden, ca 3×7 cm, och cirka 20 stycken. Lägg dem i en skål ­eller djup ugnsform.
2. Blanda salt, muscovadosocker, fänkålsfrön och olja. Gnid in lax­bitarna med blandningen och låt stå 45 minuter–1 timme, rör om flera gånger under tiden så att blandningen kommer åt alla bitar.
3. Ta upp laxbitarna och trä upp dem på blötlagda spett. En bit på varje spett. Grilla dem ett par minuter på var sida över het glöd.

Somrig potatissallad passar lika bra till fisk som till kött eller korv. Foto: Ulrika Pousette
Somrig potatissallad passar lika bra till fisk som till kött eller korv. Foto: Ulrika Pousette

Somrig potatissallad

En fräsch och somrig potatissallad med krispiga sockerärter och rädisor.
10 portioner
Tid: 40 minuter
1 kg färskpotatis
2 färska gula lökar
1 knippe rädisor
200 g sockerärter
1 rejäl knippe gräslök
Dressing
1 stort ägg
2 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1½ dl mild olivolja eller neutral rapsolja
1½ tsk salt
nymald svartpeppar
Gör så här
1. Tvätta och borsta potatisen väl och koka den. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
2. Ansa lök, rädisor och sockerärter. Finhacka löken och skiva rädisorna. Koka upp vatten i en liten kastrull. Förväll sockerärterna 1 minut. Häll av vattnet och spola dem sedan i kallt vatten och låt dem rinna av. Skär gräs­löken fint.
3. Dressing: Koka upp vatten och koka ägget 3 minuter. Gröp ur ägget i en hög mixerbägare. Tillsätt senap och vinäger och mixa ihop. Tillsätt olivoljan droppvis under gång. Tillsätt salt och rejält med svartpeppar.
4. Skär potatisen i bitar och häll över dressingen. Rör om försiktigt. Blanda ner hackad lök, sockerärter, rädisor och gräslök.

Annons

Fänkålssallad med citron

Fänkålssalladen passar extra bra till lax men är också god till kyckling eller kött.
10 portioner
Tid: 15 minuter + 30 minuter
3 fänkål
1 ekologisk citron
2 msk olivolja
1 krm salt
Gör så här
1. Ansa och skiva fänkålen mycket tunt, gärna på mandolin.
2. Finriv citronskalet och pressa ur saften. Blanda 2 msk pressad citron, citronskalet, olivolja och salt. Häll dressingen över fänkålen och låt stå minst 30 minuter.

Krasse- och citronsås

En riktig universalsås som är fräsch och god. Den passar till allt på grillbuffén och den är lika god till laxspetten som till köttspetten.
10 portioner
Tid: 10 minuter
7 dl turkisk yoghurt l
1 dl majonnäs, gärna Hellmans l
1–2 ekologiska citroner
2 askar kryddkrasse
4 krm salt
nymald svartpeppar
Gör så här
1. Blanda yoghurt och majonnäs.
2. Tvätta citronen väl och finriv det gula citronskalet direkt i såsen. Klipp även i kryddkrasse, men spara lite till garnering.
3. Smaka av med salt och svartpeppar.

Annons

Dillpicklad rödlök

Lite av den picklade löken garnerar silltårtsbitarna och resten serveras vid sidan om. Den är god till annat på midsommarbordet. Gör den gärna 1 dag i förväg.
1 burk
Tid: 10 minuter + några timmar
3–4 rödlökar
½ dl ättiksprit, 12 %
1 dl strösocker
1½ dl vatten
2 tsk dillfrön
Gör så här
1. Skala löken och skiva den tunt. Lägg den i en glasburk.
2. Koka upp ättiksprit, socker, vatten och dillfrön. Häll den varma lagen över löken. Låt stå minst ett par timmar men gärna över natten. Förvara i kyl.

Tiramisù med jordgubbar och fläder. Foto: Ulrika Pousette
Tiramisù med jordgubbar och fläder. Foto: Ulrika Pousette

Tiramisù med jordgubbar och fläder

Med fräsch smak av både jordgubbar och fläder. Du kan utesluta limoncello och i stället ta mer flädersaft.
10–12 portioner
Tid: 35 minuter
2 liter jordgubbar
1 paket savoiardikex, 200 g
1½ dl koncentrerad flädersaft
1 dl limoncello
Mascarponekräm
2 ägg
½ dl strösocker
1 burk mascarpone, 200 g
3 dl vispgrädde
Gör så här
1. Separera gulor och vitor, se till att det inte kommer med någon gula i äggvitan.
2. Vispa äggulor och socker fluffigt, tillsätt mascarpone och grädde och vispa tills det blir en fast kräm.
3.  Vispa vitorna med rena vispar i ren skål till ett fast skum och vänd ner dem i krämen.
4. Ansa och skiva jordgubbarna.
5. Blanda flädersaft och limoncello i en djup tallrik. Bryt kexen i bitar så att de går ner i glasen, beräkna cirka 2 kex per portion. Doppa dem hastigt i saftblandningen och varva doppade kex med skivade jordgubbar och mascarponekräm. Avsluta med kräm och jordgubbar och stick eventuellt ner en bit kex om du har över. Garnera gärna med små fläderblommor.

Annons

 

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar