Annons

Helgmeny med kall tomatsoppa och marinerad rostbiff och grönsakspajer

Kall tomatsoppa med basilikaolja. Foto Christina Uhlin

 

Helgmeny

Kall tomatsoppa med bönor

*
Marinerad rostbiff med frasiga grönsakspajer

Annons

*
Färska bär och grädde

 

 Veckans helgmeny

Här kommer veckans helgmeny. Jag inleder med en god tomatsoppa som blir väldigt smakrik och matig. Sedan blir det frasiga grönsakspajer med marinerade rostbiff. Vill du göra det ännu enklare kan du  servera en sallad till i stället för  pajerna. Just nu är det ju högsäsong för våra goda sommarbär. I norr har säsongen precis börjat, medan längre söderut  har den pågått ett långt tag.

Annons

Trevlig helg!

Annons

Kall tomatsoppa med bönor

Så enkelt och så gott
6 portioner
Tid: 20 minuter
500 g plommontomater
2 röda paprikor
115 g avrunna cannelinibönor eller andra vita bönor från tetra
6 mjuka torkade ekologiska aprikoser
1 vitlöksklyfta, pressad
ca 2 dl vatten
1–2 msk äppelcidervinäger
2 krm chiliflakes
ca 1 tsk salt
Basilikaolja
½ kruka basilika
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 krm salt
nymald svartpeppar
Tillbehör
crostini eller grissini
Gör så här
1. Skär av stjälkfästet på tomaterna. Ansa och kärna ur paprikorna. Skär grönsakerna i bitar. Spola av bönorna i ett durkslag.
2. Mixa grönsakerna med bönor, aprikoser och vitlök.
3. Späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med vinäger, chiliflakes och salt. Späd med mer vatten om det behövs. Kyl soppan,
4. Basilikaolja: Mixa basilikan med olivolja och vitlök. Salta och peppra.
5. Fördela soppan i glas eller tallrikar. Droppa basilikaoljan i soppan. Servera med crostini eller grissini.

Tips
Gör egna crostini. Skär tunna skivor av en baguette och pensla dem med olivolja och eventuellt med lite pressad vitlök. Rosta skivorna i ugnen vid 225° tills de fått fin färg

Marinerad rostbiff och frasiga grönsakspajer. Foto: Christina Uhlin

Frasiga grönsakspajer

Milda, goda pajer med frasig deg som får ett extra fint utseende av grönsaksrullarna. Det går även
bra att använda stor form om du låter degarken gå omlott. Servera gärna mer grönsaker vid sidan om.
6 portioner
Tid: 40 minuter
12 vårrulleark, ca 20×20 cm
50 g smält smör till pensling
Fyllning
3 morötter
2 squasher
3 dl vispgrädde
4 ägg
4 dl riven parmesan, 100 g
¾ tsk salt och 1 krm svartpeppar

Annons

Gör så här
1. Låt vårrulledegen tina i sin förpackning. Sätt ugnen på 200°.
2. Skala morötterna. Skär sedan morötter och squash i långa breda remsor med hjälp av en skalare. Koka upp saltat vatten och förväll dem snabbt i ca 1 minut. Ta upp dem och låt rinna av.
3. Pensla ugnsformar ca 10 cm i diameter. Pensla degarken med smör och lägg först i ett ark och sedan ytterligare ett smörpenslat ark i varje form. Vecka till kanten. Rulla ihop squash- och morotsremsorna och fördela dem i formarna.
4. Vispa samman grädde, ägg, parmesan, salt och svartpeppar. Häll blandningen i formarna så att det går nästan upp till kanten.
5. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills fyllningen stannat och degen fått fin färg.

Marinerad rostbiff

Snabbt och lätt går det med färdig rostbiff som får en extra kryddning.
6 portioner
Tid: 10 minuter + gärna 1 timme marinering
¾ kg färdigstekt och skivad rostbiff
2 msk balsamvinäger
1 dl olivolja
1 liten klyfta vitlök, pressad
1 dl finhackad persilja
½ dl kapris
¾ tsk salt
nymald svartpeppar
1 knippe rädisor
Gör så här
1. Lägg upp rostbiffsskivorna på ett uppläggningsfat.
2. Blanda balsamvinäger, olja, vitlök, persilja, kapris, salt och peppar. Häll blandningen över rostbiffen och låt marinera ca 1 timme. Ansa och finhacka rädisorna. Strö rädisorna över.

Drottningbär – hallon och blåbär med lättvispad grädde, så gott!

Till dessert blir det enkelt och gott. Solmogna bär och lättvispad grädde. Inget krångel utan njut bara av de söta och syrliga bären till  lättvispad grädde.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar